Uhapšena četvorica Srba u Severnoj Mitrovici, čuli se pucnji i sirene

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su rano jutros na sever Kosova. Policija Kosova saopštila je da su na severu Kosova po nalogu nadležnog suda izvršeni pretresi i uhapšene tri osobe zbog istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i još jedna zbog suprotstavljanja policijskim službenicima.

Severna Mitrovica nakon hapšenja Foto:Kossev

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je za agenciju Beta izjavio da je izvršen pretres na četiri lokacije i da su privedene četiri osobe.

"U konsultaciji sa nadležnim tužiocem prema pritvorenima se nastavlja dalji zakonski postupak", kazao je Keljani.

Najavio je da će šire informacije dati posle kompletiranja slučaja.

Portal Kossev preneo je i zvanično saopštenje kosovske policije u kom se navodi da su nakon višemesečne istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, rano jutros, u Severnoj Mitrovici uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su umešane u delo „teškog ubistva“, dok je jedna osoba uhapšena jer je pružala otpor policiji prilikom hapšenja osumnjičenih. Takođe, traga se i za četvrtom osobom M.R. (1978) koja se sumnjiči za umeštanost u ubistvo. M.R. za kojim se još uvek traga nije pronađen na lokaciji koju su pretraživali.

Mediji su preneli da je racija jedinice Rosu jutros izvedena u ulici Drvarska, u zgradi u kojoj se nalazi restoran Grej a u kojoj živi i vlasnik tog restorana, potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić, rođen 1978. godine.

Predsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros da su pripadnici jedinice Rosu uhapsili troje Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pod sumnjom da su povezani sa ubistvom lidera Građjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića što je, prema njegovim rečima, brutalna laž.

"Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, pretnje i zastrašivanje", rekao je Simić.

U severnoj Mitrovici okupilo se više građana koji protestuju zbog hapšenja Srba u tom gradu, a u nekoliko navrata čule su se sirene za uzbunu, prenela je Beta.

U Kosovskoj Mitrovici uhapšen je Dragiša Marković, pripadnik KPS-a koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

U Predsedništvu su u toku vanredni sastanci predsednika Srbije s predstavnicima Vojske i policije, a u toku je i sednica Vlade Srbije.

Sastanku u Predsedništvu prisustvuju ministar odbrane i načelnik Generalštaba - Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije - Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

Prusitni su i komandant specijalne brigade Miroslav Talijan, komandant Uprave vojne policije general Rajko Milovanović, načelnik Obaveštajne uprave Generalštaba Milan Todorov, komandant Žandarmerije Dejan Luković, komandant specijalne antiterorističke jedinice Spasoje Vulević i komandant interventnih jedinica policije Dragan Vasiljević.

Pripadnici Rosu su Markovića brutalno pretukli pred članovima porodice, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić i naveo da je uhapšen i Saša Ćurić, koji je takođe odveden u nepoznatom pravcu.

Uhapšen je i Marko Rašić, rekao je predsednik Srpske liste Igor Simić.

Pripadici Rosu uhapsili su i Nedeljka Spasojevića. Marković i Spasojević su pripadnici KPS.

Simić je rekao da nisu uspeli da uspostave kontakt s uhapšenima i dodao da su se pripadnici Rosu povlačili prema južnom delu.

Preneo je da je Rakić najavio da će formirati krizni štab.

Goran Rakić je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika Rosu.

Na Trgu kod spomenika caru Lazaru okuplja se veliki broj građana koji su, kako kaže Rakić, uznemireni zbog jutrošnjih dešavanja. Rakić je pozvao građane na uzdržanost.

U Kosovskoj Mitrovici od jutros u 6 časova, sve do sedam minuta posle 7 čulo se neprekidno zavijanje sirene za vazdušnu opasnost što je probudilo građane i uznemirilo. Nešto posle šest časova, u više navrata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, kao i rafali iz centra grada, javioje Kossev.

Inače, zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije kosovski Srbi najavili su za danas miran jendočasovan protest u podne Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu.

 Izvor: Beta,RTS,Kossev