Uhapšeni osumnjičeni za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grocke, policija je uhapsila tri osobe. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da su privedeni osumnjičeni nalogodavac i još dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su uhapšeni A.M. (1993) i B.S.C. (1981) takođe iz Grocke. Zbog sumnje da ih je angažovao i za to dao novac, uhapšen je I. N. (1977) iz Grocke.

Policija, kako je rekao, sumnjiči A.M. da je bacio flašu sa benzinom u kuću Jovanovića, pošto je prethodno razbio prozor.

"I.N. je dao novac, a A.M je pozvao svoju prijateljicu B.S.C. da zapale kuću novinara Milana Jovanovića.Obezbedili smo priznanje direktno osumnjičenog za direktno izvršenje ovog dela", rekao je Stefanović.

On je dodao da policija traga za drugim licima koji su učestvovali u ovom delu i da očekuje brze sudske postupke i osuđujuće presude.

U Drugom tužilaštvo za Insajder navode da se za sada u pritvoru nalazi A.M. koji se tereti da je direktni izvršilac krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti. Takođe, osumnjičeni I.N. je danas saslušan i Tužilaštvo je i za njega zatražilo pritvor, dok je trećeosumnjičena za sada zadružana i očekuje se da bude saslušana.

Podsetimo, kuća novinara portala Žig info Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra tokom noći. Kako je tada za Insajder Jovanović rekao, nepoznati napadači sa kapuljačama su na njegovu garažu koja se nalazi u dvorištu bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je izgorela cela Jovanovićeva imovina.

„Malo je nedostajalo da poginem noćas. Sva sreća, izvukla me je supruga. Kuća mi je izgorela do temelja. Sve što sam radio poslednjih godina je uništeno. Nemam čak ni garderobu“, rekao je Jovanović za Insajder.

Jovanović je tada napomenuo da su on i Željko Matorčević, urednik portala Žig info, i ranije dobijali pretnje, kao i da su ih prijavljivali policiji uz navođenje imena osobe „koja želi da ih ubije“, ali da rezultati istrage nisu poznati.

UNS: Uhapšeni zbog paljenja kuće novinara nisu poznati redakciji Žig infa

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je imena uhapšenih zbog paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića i navelo da vlasniku tog portala Željku Matorčeviću nisu poznati ljudi koji su uhapšeni, kao i da nikada nisu pisali o njima.

U saopštenju UNS-a se navodi da su "u izvorima bliskim istrazi" saznali da su uhapšeni Aleksandar Marinković koji se sumnjiči za izvršenje dela, Bojana Cvetković - Šijacki za saučesništvo, a Igor Novaković kao organizator.

"Prema podacima kojima raspolaže policija, sumnja se da je Novaković ranije pozajmio novac Marinkoviću pod kamatom, a kako Marinković nije mogao da vrati taj novac, Novaković mu je predložio da izvrši napad na novinara Milana Jovanovića", navodi se u saopštenju UNS-a.

Prema podacima UNS-a Cvetković - Šijacki se sumnjiči da je dovezla Marinkovića do mesta napada do kuće, a zatim je Marinković razbio ciglom prozor, polio benzinom Jovanovićev automobil "mercedes" i zapalio ga, da bi se kasnije požar proširio na celu Jovanovićevu kuću.

"U policiji saznajemo da je posle toga Marinkoviću oprošten dug koji je imao prema Novakoviću i da mu je za obavljen posao isplaćen i dodatni novac", navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder