Usvojene izmene Zakona o sudijama

Skupština Srbije je danas izglasala izmene i dopune Zakona o sudijama koje predviđaju da se predsednici suda biraju na četiri godina, uz mogućnost da još jednom budu birani na tu funkciju.

Prvo prolećno zasedanje Skupštine Srbije

Za zakon su glasala za 142 poslanika vladajuće većine, a protiv 22 opoziciona poslanika. Nije glasalo deset od 174 poslanika prisutna u sali.

Dosadašnji zakon predviđao je da mandat predsedniku suda traje pet godina i nije postojala mogućnost reizbora.

Zakonom je utvrđeno da predsedniku suda kom se navršava pun radni staž sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju istekom mandata.

Zakon stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku.

Usvajanju izmena prethodila je oštra polemika o tome imaju li političke partije uticaj na sudstvo, a predstavnici opozicije su ukazali da izmene Zakona omogućavaju još veću kontrolu sudstva i politički uticaj na njega.

Ovakav zakon kritikovalo je Društvo sudija Srbije, smatrajući da nema razloga za hitan postupak, dok je sudija Miodrag Majić ocenio da bi ovaj zakon mogao dovesti do “političkog zauzdavanja predsednika sudova”.

Izvor: Beta,Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.