Veselin Milić imenovan za savetnika predsednika za korupciju i kriminal

Veselin Milić, pomoćnik direktora policije i donedavni načelnik Beogradske policije, imenovan je za savetnika predsednika Srbije za korupciju i kriminal. 

Veselin Milić Foto: Srđan Ilić

Milić je do 31. juna obavljao funkciju načelnika Beogradske policije kada su usledile smene u vrhu MUP-a. On je prema zvaničnom saopštenju MUP-a tada raspoređen na mesto pomoćnika direktora policije. Gotovo mesec dana kasnije Veselin Milić je imenovan na još jednu funkciju, savetnika predsednika Republike za korupciju i kriminal počev od 24. avgusta 2018. godine. Tu odluku je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, MUP je 31. jula dotadašnjeg komandanta Žandarmerije Gorana Dragovića i načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića rasporedio na nove dužnosti u MUP-u. Milića je kao vršilac dužnosti nasledio Milan Stanić, bivši pomoćnik načelnika beogradske policije.

Promene u vrhu srpske policije usledile su tri dana nakon što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da je smanjena stopa kriminaliteta i to za 19 odsto u odnosu na prethodni mesec, kao i da nije počinjeno nijedno ubistvo koje je posledica delovanja kriminalnih grupa.

Kako je Insjader ranije pisao, Milić je često davao izjave medijima, ali od noćnog rušenja u Hercegovačkoj u aprilu 2016. do njega je bilo gotovo nemoguće doći.

U martu ove godine dao je intervju za sajt B92, ali ni jednom rečju nije pomenuo noćno rušenje u Hercegovačkoj i odgovornost za nepostupanje policije u glavnom gradu. Milića nije uspeo u toku kontrole postupanja policije da ispita ni zaštitnik građana. Nije poznato ni da li je tužilaštvo nadležno za ovaj slučaj pitalo Milića o njegovoj odgovornosti za to što policija te noći nije radila svoj posao, a nije bilo prilike ni da mu novinari postave pitanje ko je te noći komandovao policijom.

Načelnik Beogradske policije novinarima je bio nedostupan iako smo pokušavali da ga kontaktiramo svaki put nakon što bi se na ulicama glavnog grada dogodilo neko ubistvo.

Gde je, šta radi načelnik beogradske policije

Izvor: Insajder