Više od 500 zaraženih koronavirusom u poslednja 24 sata, još jedna osoba preminula

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus laboratorijski potvrđen kod 512 ljudi, što je dosad najveći broj od početka epidemije. Prethodno je najveći broj inficiranih registrovan 26. jula kada je virus potvrđen kod 467 osoba. Testirano je 7.425 ljudi. Preminula je još jedna osoba. Zbog sve većeg broja zaraženih sutra će biti održana hitna sednica Kriznog štaba.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi na sajtu covid19.rs, trenutno je hospitalizovano 492 pacijenata, a njih 27 se nalazi na respiratorima.

Od početka epidemije u našoj zemlji je testirana 1.256.531 osoba, od kojih je infekcija potvrđena kod 37.120. Ukupno je preminula 781 osoba, uz procenat smrtnosti 2,1 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus potvrđen je u 11 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih kod sedam korisnika i 11 zaposlenih.

Od posledica zaražavanja do sada su ukupno izlečena 1.082 korisnika i 429 zaposlenih.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su korisnici ustanova socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni u izolaciju, dok zaposleni, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je za Blic da će se zbog sve većeg broja zaraženih sutra održati hitna sednica Kriznog štaba.

On je naveo de je zabrana kretanja poslednja opcija, koju će, nadaju se, izbeći, ali da sa ubrzanjem virusa nije i nemoguća.

Prethodno je Kon preko društvene mreže Facebook uputio apel Beograđanima da nose maske, a potom je objasnio i da je menjanje stavova o maskama posledica najnovijih istraživanja, a posebno, kako navodi, nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste.

„Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu, zaštita je blizu 99 odsto. Ukoliko nosi samo jedan, zaštita za njega je oko 30 odsto ako ostali ne nose“, napisao je Kon.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić juče je epidemiološku situaciju ocenila kao sve kompleksniju, navodeći da je sinoć do 20 časova registrovano više od 400 novozaraženih.

„Čula sam se i sa direktorom Infektivne klinike Goranom Stevanovićem, da pitam da li je tamo počela veća gužva. Oni tamo nemaju veću gužvu, ali je primetno da dolaze ljudi sa težim simptomima. Ovo što sam rekla preko 400 ljudi, to je broj koji ćemo saopštiti sutra u 15 časova“, naglasila je Brnabić.

Izvor: Insajder