Vlada Kosova donela odluku o prisvajanju nepokretne imovine SFRJ

Vlada Kosova donela je odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

Vlada Kosova

U tu imovinu ulazi imovina državne i vojne administracije i imovina bivših društveno-političkih organizacija, rečeno je agenciji Beta u Vladi Kosova.

U odluci u koju je agencija Beta imala uvid kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu.

Odluku je potpisao premijer Kosova Isa Mustafa, čime je ona i stupila na snagu.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da će se zbog te odluke direktor Kancelarije Marko Đurić danas sastati sa srpskim članovima Vlade Kosova, gradonačelnicima 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i predstavnicima Srpske liste.

Simić: Odluka kosovske vlade represivna, treba je povući

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da je odluka kosovske vlade da svu nepokretnu imovinu registrovanu na SFRJ, Srbiju i AP KiM registruje kao svoju represivna i da treba da je odmah opozove.

„Odluka kosovske vlade je tendenciozna i predstavlja pokušaj da se kroz odluke kosovskih institucija nastavi stalna represija nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i oduzimanjem društvene i privatne imovine srpskog naroda“, rekao je Simić za list Blic.

On je dodao i da je od 1999. uzurpirano više od milion katastarskih parcela društvenih i javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji i da je sada očigledan pokušaj zvanične Prištine da usvajanjem jednostranih odluka legalizuje nelegalno prisvojenu imovinu.

„Mi želimo da zaštitimo svoj nacionalni ekonomski interes, koji je veoma važan kako za našu državu Srbiju tako i za naš narod na KiM. Zato je naš čvrst stav da Priština treba odmah da opozove ovako štetnu odluku i da prestane s političkim i pravnim prejudiciranjem vlasničkih prava“, rekao je Simić.

On je dodao da o pitanju imovine treba da se razgovara u Briselu kao ključnoj temi.

Izvor: Beta, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.