Vlada Kosova uvela takse od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji

Vlada Kosova danas je donela odluku da takse od 100 odsto koje su se do sada odnosile na srpske proizvode ubuduće važe i za strane brendove koje svoje pogone imaju u Srbiji. Ova odluka doneta je uprkos apelu zemalja Kvinte da Priština u potpunosti ukine carine na proizvode iz Srbije.

Vlada Kosova

Kako je objavio prištinski list Koha ditore, od danas na Kosovo neće moći da uđe roba iz Srbije, bez obzira na zemlju porekla, a da se na nju ne plati taksa od 100 odsto. Ovu odluku kosovska vlada je donela na zahtev ministra trgovine i industrije Endrita Šalje.

Ministar Šalja je rekao da je predlog svih njihovih prijatelja bio da jednako tretiraju sve kompanije.

Priština je pre više od mesec dana sa prethodnih deset odsto podigla na sto odsto takse na srpske proizvode. Kosovske vlasti su tada usvojile i aneks odluke, kojim je dozvoljeno da deset stranih kompanija sa sedištem u Srbiji plasiraju robu na Kosovu i ne plaćaju takse od 100 odsto. Od sada će visoke takse, međutim, važiti i za proizvode stranih kompanija.

Zanimljivo je da je ovakvu odluku Priština donela iako je prošlo svega nekoliko sati od sastanka najviših kosovskih zvaničnika sa ambasadorima zemalja Kvinte, koji su zatražili suspenziju taksi uvedenih na proizvode iz Srbije i to najkasnije do aprila. Srbiji je sa istog sastanka poručeno da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Glavni zahtev ambasadora na jučerašnjem sastanku bio da se Kosovo i Srbija dogovore o „primirju“ kako bi se dala prilika postizanju sporazuma u prvoj polovini 2019. godine. Oni su pozitivno ocenili formiranje pregovaračkog tima Kosova za pregovore sa Srbijom.

Prema izvorima Kohe, premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije pokazao znake da će povući odluku o taksama, koja je doneta posle neuspeha Kosova da se učlani u Interpol. Kosovske vlasti tada su saopštile da su razočarane ishodom glasanja, a ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je tome doprinela „divlja kampanja Srbije“.

Đurić: Odlukom o taksama Priština se narugala Kvinti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je odlukom da proširi takse od 100 odsto na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji, „Priština objavila rat velikim svetskim brendovima i u isto vreme narugala se Kvinti nakon sastanka ambasadora pet najuticajnijih zemalјa sa predstavnicima prištinskih institucija“.

Đurić kaže da to pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom već da sve vreme žele upravo ono na šta je, kako ističe, upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vucić - dalјu eskalaciju.

''Priština tone sve dublјe i dublјe u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno'', rekao je Đurić novinarima reagujući na odluku kosovskih institucija.

Marko Đurić Foto: Srđan Ilić
Marko Đurić Foto: Srđan Ilić

Ukazao je da Međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na ''sulude poteze Prištine'' i da je dolila ulјe na vatru i stvorila političke preduslove za rat sa svetskim kompanijama.

Đurić je naglasio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlјa i da se protivi takvoj politici.

''Mi smo za slobodnu trgovinu, normalne odnose i jednake šanse za sve. Ovo što oni rade je čisto ludilo'', naveo je Đurić.

Upitan o navodima prištinskih medija da su predstavnici kosovskih institucija na sastanku sa Kvintom izneli stav da Srbija treba da zaustavi kampanju kojom od zemalјa traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Đurić je rekao da je upravo Priština od potpisivanja Briselskog sporazuma podmićivanjem i raznim nečasnim metodama navela 19 država da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

''To su radili iako je jasno bilo dogovoreno da će se sva otvorena pitanja rešavati za pregovaračkim stolom. To su šampioni sveta u lažima i sa kojima nikakvih suštinskih razgovora i dogovora ne može biti zbog njihovog ponašanja'', zaklјučio je Đurić.

Privremene prištinske institucije odlučile su danas da mera uvećane takse u iznosu 100 odsto bude proširena i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji.

To praktično znači da na Kosovo od danas, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći da uđe nijedna vrsta roba iz Srbije, bez obzira na zemlјu njenog porekla.

Izvor: Koha ditore, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.