Vlada usvojila predlog za oporezivanje frilensera

Vlada Srbije usvojila je danas predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, kojima se utvrđuje visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem. Novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje.

Vlada Srbije Foto:Insajder

Kako je saopšteno iz Vlade, poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su prihodi ostvareni.

Uvedenim izmenama, za prihode ostvarene od 1. januara 2015. zaključno sa 30. septembrom 2021, porez se utvrđuje rešenjem poreskog organa ukoliko nije nastupila zastarelost utvrđivanja poreske obaveze, ako nije pravosnažno okončan postupak utvrđivanja poreske obaveze i ako nije pre stupanja na snagu ovog zakona plaćena poreska obaveza.

Novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje (mesečni prihodi do 32. 000 dinara), a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda. 

Iz Udruženja radnika na internetu poručuju da predlog da mesečni prihodi frilensera do iznosa od 32.000 dinara, ne budu oporezovani, za njih nije prihvatljiv dok je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije saopštilo da je Vlada u velikoj meri prihvatila njihove predloge i sugestije.

Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih iznosa. Odredbe zakona primenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine, osim odredbe koja se odnosi na prihode ostvarene od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koje se porez plaća samooporezivanjem, koja će se primenjivati od dana stupanja na snagu zakona.

Vlada Srbije usvojila je i predlog dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se precizira utvrđivanje i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu ugovorene naknade koja je ostvarena od 1. januara 2015. do 30. septembra 2021, od lica koje prilikom isplate naknade nije obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa.

Doprinosi se utvrđuju rešenjem poreskog organa i plaćaju saglasno odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje odredbe se odnose na poreski tretman ugovorene naknade ostvarene počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. na koju se porez plaća samooporezivanjem.

Vlada Srbije je usvojila i predloge Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, kao i predlog Zakona o registru administrativnih postupa. Utvrđen je i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala kojim se uređuje sprovođenje nadzora i održavanje propisanih uslova rada proizvođača, uvoznika i zastupnika.

Usvojen je i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i SAD o podsticanju investicija u Srbiji proširenjem ponude "finansijskih instrumenata" Američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC).

Vlada Srbije usvojila je I odluku da se Severnoj Makedoniji pokloni 40.000 vakcina "Sputnjik V".

Izvor: Beta, Fonet

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.