Vođa navijača Partizana Veljko Belivuk pravosnažno oslobođen za pomaganje u ubistvu

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio jednog od vođa navijača Partizana Veljka Belivuka optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića čije je telo pronađeno na tramvajskim šinama u centru Beograda u januaru 2017. godine. Osim Belivuka oslobođena su i Marko Miljković i Marko Kojić koji se nalazi u bekstvu. Do danas tužilaštvo i policija nisu otkrili ko je neposredni izvršilac ovogo ubistva.

Izvor: N1

Ovom odlukom Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu, kojom su sva trojica u maju prošle godine bila oslobođena od optužbi.

Sud ovakvu odluku obralaže time da nijedan dokaz ne potvrđuje da je Belivuk imao bilo kakve veze sa kupovinom vozila koje je kasnije korišćeno za bekstvo počinioca ubistva, niti da je znao za radnje koje su preduzimali Kojić i Miljković, kao ni da je postojao prethodni dogovor između njih da to vozilo kupi.

"Takođe, ne postoji dokaz koji potvrđuje da su Miljković i Kojić imali saznanja da će Belivuk učestvovati u skidanju registarskih oznaka sa Škode i stavljanju tih oznaka na Mazdu" , navodi se u obrazloženju.

Apelacioni sud, takođe, smatra da nema dokaza da se Kojić i Belivuk poznaju, kao i da su Miljković i Kojić vozilo marke „Mazda“ čuvali na neutvrđenom mestu od oktobra meseca 2016. do 29. januara 2017.

Tužilaštvo je podsetimo žalbom tražilo ukidanje presude i ponavljanje suđenja, jer smatra da sud nije pravilno utvrdio činjenice.

U centru Beograda 30. januara nađeno je telo muškarca s prostrelnom ranom na glavi. Njega je u sedam sati ujutro ubica čekao ispred ulaza u zgradu u ulici 27.marta.

Dva dana nakon ubistva, policija je saopštila da je uhapšen V.B. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.

Ubrzo se saznalo da je uhapšeni ustvari Veljko Belivuk koji je javnosti postao poznat nakon video snimka brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan ispred prostorija kluba, a koji je prethodno osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda.

Slučaj Belivuk: Od sumnji da je neposredni izvršilac preko optužbi da je pomagao ubici do oslobađanja

Istraga za ubistvo Miloševića prvo je vođena protiv Veljka Belivuka ali je ubrzo nakon toga Više javno tužilaštvo saopštilo da je optužnica protiv Belivuka i još dvojice podignuta za pomaganje u ubistvu.

U optužnici Višeg tužilaštva, koju je Insajder dobio na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, vidi se da je ovo ubistvo planirano najmanje četiri meseca.

Miljković i Kojić, kako se navodi, prvo su kupili zeleni automobil bez registarskih tablica, prevezli ga do Beograda i čuvali na neutvrđenom mestu.

Dan pre ubistva, 29. januara Veljko Belivuk, prema navodima optužnice, ukrao je s jednog automobila i na zeleno vozilo stavio ukradene tablice. To, kako se navodi, potvrđuju biološki tragovi pronađeni na automobilu koji je korišćen za dolazak i bekstvo sa lica mesta ubice Miloševića.

Međutim, u toku sudskog postupka, najviše su osporavani navodi iz optužnice o biološkim tragovima.

Naime, za jedan od ključnih dokaza tužilaštva protiv Belivuka, na osnovu kog advokati tvrde da je Belivuk i odmah nakon ubistva uhapšen, veštakinja je izjavila na suđenju da pronađeni DNK trag ustvari ne pripada njemu.

Veštakinja je tada objasnila da je dokaz pogrešno tumačen, da taj DNK pripada nepoznatoj osobi i da među analiziranim tragovima iz Ulice 27. Kraj prvostepenog suđenja bio je u maju prošle godine kada je Viši sud trojicu optuženih, zbog nedostatka dokaza, i oslobodio što je danas samo potvrdio Apelacioni sud.

U međuvremenu, novinari Insajdera otkrili su da jedan mobilni telefon u vlasništvu Veljka Belivuka,  policija uprkos zahtevu tužilaštva i naredbi suda, nije veštačila. Razlog je, kako su tada naveli u MUP MUP-u, neispravnost samog telefona.

Činjenica da telefon Belivuka nije veštačen tokom sudskog postupka kao i da zbog toga nije poznat sadržaj iz telefona samo je još jedan od pokazatelja da je ceo ovaj postupak po mnogo čemu bio sporan.

Ko je Veljko Belivuk?

Veljko Belivuk u javnosti je predstavljen kao jedan od vođa grupe navijača Partizana „Janičari“.

Ova grupa,koju su vodili ubijeni Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk preuzela je vođenje tribine Partizana pre nekoliko godina. Oni su, kako je i sam Belivuk u intervjuu za Newsweek rekao, na tribinu Partizana došli prvo kao plaćeno obezbeđenje pojedinim vođama „Alkatraza“ da bi kasnije tu garnituru vođa sa tribine, kako je naveo, i proterali.

U međuvremenu, šira javnost je za nove vođe navijača Partizana, koje je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, saznala nakon napada na direktora FK Partizan Miloša Vazuru, u kom su teško povređeni pripadnik obezbeđenja i vozač kluba, maja 2016.

Ovaj brutalan napad snimljen je i sigurnosnim kamerama i na njemu se vide Aleksandar Stanković, Veljko Belivuk i Darko Ristić. Belivuk i Ristić sklopili su sporazum o priznanju krivice i za ovo delo su dobili najblaže kazne, dok Stanković nije bio ni optužen. Veljko Belivuk nakon današnjeg puštanja iz pritvora ipak neće izaći na slobodu jer još nije odslužio kaznu kućnog pritvora koja mu se zbog napada na obezbeđenje stavlja na teret. 

Stanković je u tom trenutku već bio pravnosnažno osuđen na zatvorsku kaznu za trgovinu drogom, ali je više puta odlagao odlazak u zatvor i na kraju je ubijen u oktobru 2016. u pucnjavi u centru Beograda. Izvršilac ovog ubistva do danas nije utvrđen. 

Belivuk i Stanković pominju se i u krivičnoj prijavi Vojnog sindikata kao lica iz "kriminogene strukture" kojoj su pojedinci iz Vojske Srbije omogućavali da vežbaju pucanje u vojnoj kasarni. Ova krivična prijava, upkos tome što su pojedini dokazi nestali, je odbačena.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.