Vučić: Srbija pala na listi Reportera bez granica jer još nije doneta presuda za paljenje kuće novinara Jovanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući izveštaj Reportera bez granica prema kojem je Srbija pala za tri mesta na rang-listi slobode medija u 2020. i sada se nalazi na 93. rekao da je to, koliko je razumeo, posledica činjenice da još nije doneta presuda u slučaju Milana Jovanovića, novinara iz Grocke kome je u decembru 2018. zapaljena kuća.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Biće uskoro presuda za slučaj Milana Jovanovića. Moramo da ga rešimo što pre. Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba urade to - ja ne mogu da im se mešam. Sad znamo o čemu je reč. Reč je o malom padu i reč je pojedinačnom slučaju", kazao je Vučić prilikom obilaska radova na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad.

Ocenio je da se na manjak medijskih sloboda žale "'oni' koji ih imaju najviše, a da se neki drugi o kojima 'oni' govore ne žale".

Novinaru lokalnog portala Žig info Milanu Jovanoviću kuća u kojoj je živeo u Grockoj zapaljena je u decembru 2018. godine, a za podstrekivanje na paljenje kuće optužen je tadašnji predsednik opštine Dragoljub Simonović, koji je nedugo nakon toga smenjen.

Suđenje o ovom slučaju još je u toku.

Prema ovogodišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica (RSF) Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda i nalazi se u grupi problematičnih država.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.