Vučić: Tražiću da se prvo ispita moja imovina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da li će Zakon o ispitivanju porekla imovine biti usvojen do kraja godine ili u februaru iduće godine, ali da će zatražiti da bude prvi čija će imovina da bude ispitana.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Na železničkoj stanici na Novom Beogradu, Vučić je novinarima rekao da ne želi da se protumači da je taj zakon usvojen kao oruđe u izbornoj kampanji, jer "bi mnogi imali problem da dokažu odakle im imovina", zbog čega će insistirati da se prvo ispita njegova i imovina njegove porodice.

"Da mi ispitaju sve što imam u inostranstvu, sve kuće i apartmane. Od Atine, preko Ženeve do Beča. Bilo kakve račune, moje ili članova moje porodice, i svu imovinu u zemlji. I da sa tim izađemo pred građane. Da vide da od 2008. nemam nikakvog povećanja imovine, pa ni od 2012. kada sam preuzeo odgovorne funkcije. Tada će imati smisla da se to isto traži i od drugih", rekao je on.

Vučić je ocenio da primena tog zakona neće doneti neke naročite finansijske dobiti za budžet, ali će uneti malo više morala i pravde u politički život.

Sporna rešenja u Nacrtu zakona o poreklu imovine otvaraju prostor za zloupotrebu

Govoreći o nedavnom susretu koji je imao sa američkim diplomatom Ričardom Grenelom, Vučić je rekao da je imao "dobar i pozitivan razgovor", ali nije želeo da komentariše medijske navode da je Grenel nudio značajna finansijska ulaganja u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova.

"A da li vi mislite da nam bilo ko nudi bilo šta drugo? Nama niko ništa ne nudi, osim da priznamo celo Kosovo. Ako znate nekog ko nudi nešto drugo, pokažite mi ga. A posebno mi pokažite nekoga kome sam obećao nezavisnost Kosova, njega mi pokažite!", rekao je Vučić.

Komentarišući stanje na Kosovu, Vučić je rekao da samo apeluje na građane srpske nacionalnosti da ostanu hladne glave na provokacije Prištine poput čestih hapšenja, sprečavanja unošenja hrane i lekova i optužbi da je birački materijal iz centralne Srbije bio zaražen nekim otrovom.

"Njima je problem to što sam odmah procenio da je to farsa. I neću popustiti iako će da izmisle da je to bio neki pesticid, jer je jasno da je sve bez veze i da je iz političkih razloga... Oni (Priština) nisu svesni šta rade, jer ovo nije ni 1998. ni 1999. godina, ni 2004. ni 2008... A što se tiče njihovih političkih priča, ne mogu to više ni da slušam. Ako hoće (da razgovaraju) hoće, ako neće, onda neće, ne mogu da slušam. Jer takve političke lažove svet nije video. A na tome (navodnom trovanju) ću da insistiram do kraja. Ne znaju oni da sam ja kao pitbul, ima za godinu dana o tome da pričam u UN i da svaki put to pomenem, da se vidi da li je bilo trovanja ili nije", rekao je on.

Vučić je potvrdio da je u Srbiju stigao ruski raketni sistem S-400 zbog zajedničke vojne vežbe i najavio da će ga sutra obići, dok će drugi sistem Pancir, koji je Srbija naručila, obići u subotu.

Zakon o ispitivanju porekla imovine koji se već godinama najavljuje bi, prema pisanju pojedinih medija, u drugoj polovii decembra trebalo da se nađe pred poslanicima. Ovaj zakon bio je i tema jedne od Insajder debata. Beta

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.