Vučić: Uvedeno vanredno stanje na teritoriji cele Srbije zbog koronavirusa, od sutra nema škola, vrtića, fakulteta...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusa. Naveo je da će večeras biti održana sednica Vlade koja će doneti uredbu o merama tokom vanrednog stanja.

Aleksandar Vučić / Foto: Srđan Ilić

„Posle iskustava, ali i svega što smo zajednički prošli, nedovoljno discipline u nerazumevanju poruka koje smo slali, ja i ministar uputili smo pismo predsednici Skupštine da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Od ovog sekunda imamo vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije“, rekao je Vučić.

Rekao je da će večeras biti održana sednica Vlade koja donosi uredbu o merama tokom vanrednog stanja.

Vučić je zatražio od najstarijih sugrađana da ostanu u svojim domovima.

Rekao je i da od sutra "nema više škola, vrtića, fakulteta, sporta, teretana" i da će biti obavljena dezinfekcija, kao i da će o tome više detalja biti sutra.

"Zatvara se život da bismo sačuvali život i naše roditelje", rekao je Vučić.

Naveo je da će vojska od sutra čuvati bolnice.

Rekao je da će svi koji uđu „bilo odakle iz bilo kog dela sveta“ morati 14 dana u karantin ili samoizolaciju, a oni koji dolaze iz žarišta pandemije 28 dana, čak i ako nemaju bilo kakve simptome.

„Za svako narušavanje odmah ide kazna do tri godine zatvora“, rekao je Vučić.

Rekao je da je potrošnja uvećana za 100 odsto, ali da namirnica ima dovoljno.

Naveo je da su sada dva pacijenta na respiratorima, odnosno da se jednom zaraženom stanje pogoršalo.

Kako je Vučić rekao, „velika međunarodna solidarnost ne postoji, evropska solidarnost ne postoji“.

„Uputio sam pismo predsedniku Kine i tražio sam sve, tražili smo čak i da nam pošalju lekare, naši lekari su već umorni“, poručio je.

Vučić je rekao i da je kupljeno „pet miliona maski od Kine kako bismo mogli da premostimo 10 dana“, kao i da smo u postupku nabavke novih respiratora takođe iz Kine, a da bi trebalo da stignu u sredu.

Strancima je poručio da ne dolaze u Srbiju.

„Naše ljude molim da ne dolaze više, ako dolaze čeka ih karantin i izolacija, sve što nam je stiglo, 99 odsto, stiglo nam je iz Milana“, rekao je Vučić.

Sastanku Kriznog štaba u Palati Srbije prisustvovali su predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar, Ivica Dačić, Siniša Mali, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Mladen Šarčević, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Slavica Đukić-Dejanović, Milan Krkobabić, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Na sednici su bili i epidemiolog Predrag Kon, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, bivši direktor Infektivne klinike KCS Mijomir Pelemiš. Takođe, sastanku u Palati prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik PKS Marko Čadež, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević...

U Srbiji su od jutros u 8 do večeras u 18 časova registrovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Sada je u Srbiji ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog epidemije koronavirusa, na televiziji Pink vanredno se obratio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kome zahteva da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

Vlada Srbije je nakon današnje sednice uputila apel najstarijim građanima, koji su inače najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju. Što manje izlazite iz kuće, izbegavajte fizički kontakt, mlađi neka obavljaju dnevne poslove – neki su od saveta.

Inače, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja koronavirusa „sasvim izvesno“ uvođenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova, koje će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.

Nadležne službe su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja kako bi se sprečilo da se situacija sa koronavirusom iskoristi za sticanje ekonomske dobiti, izjavio je ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić gostujući na RTS-u. On je dodao da građani koji primete da neko podiže cene proizvoda u apotekama to mogu da prijave na broj 011/26-99-610.

Vlada je saopštila da je donela odluku o privremenoj zabrani i ograničenju ulaska i kretanja u Srbiji stranim državljanima koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti.

Izvor: Insajder