Vulin prošao obuku rezervnog sastava i položio vojnu zakletvu (VIDEO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je u kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” položio zakletvu sa još 355 vojnika i slušalaca kursa rezervnih oficira, objavilo je Ministarstvo odbrane. Vulin se na vojnu obuku, u trajanju od 15 dana, dobrovoljno prijavio i prošao sve medicinske preglede, iako vojsku nije služio zbog, kako je ranije rekao, visoke dioptrije, “veće od sedam”.

Aleksandar Vulin na polaganju zakletve Foto: Printscreen, Ministarstvo odbrane

Aleksandar Vulin danas je polaganjem zakletve i formalno okončao vojnu obuku rezervnog sastava. On je građane početkom marta obavestio da je kao ministar odbrane iskoristio priliku da se dobrovoljno prijavi za obuku.

Najavljujući oko 600 poziva građanima koji nisu služili vojsku ili su bili na civilnom služenju vojnog roka, Vulin je rekao da želi da pođe od sebe i sopstvenog primera.

“Od sutra, kada prođem medicinske preglede, ja ću biti jedan od rezervista koji će prolaziti petnaestodnevnu obuku u kojoj ćemo se obučavati za sve ono što svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to i uradimo. U vojsci postoji jedno pravilo: kaži - pa pokaži, uradi - pa naredi. Ako ja mogu da idem, zašto ne može neko drugi? Ako ja mogu da dam 15 dana svog života godišnje, zašto ne može neko drugi? Nema opravdanja da ne služite svojoj zemlji i da se ne borite za svoju zemlju”, izjavio je ministar Vulin za RTS 3. marta.

 

Da nije služio vojsku, ministar odbrane priznao je u julu 2017. godine. On je tada reka da je razlog velika dioptrija, koja je bila "viša od 7, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan".

“Jedno od najvećih razočaranja koje sam doživeo kao mlad čovek bilo je kada sam se suočio s činjenicom da me je komisija, zbog zdravstvenih razloga, proglasila nesposobnim za služenje vojnog roka. Za mladog čoveka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve”, rekao je ministar odbrane pred vojnicima koji su se tada nalazili na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

On je rekao i da im "beskrajno zavidi" i da ništa u životu "nije više želeo nego da služi državi kao oni, u uniformi s oružjem".

“Žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim”, istakao je Vulin.

Međutim, svega nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama objavljen je isečak iz dokumentarne emisije RTS-a pod nazivom "Bombardovanje Srbije - kako se vodio rat" u kojoj je Vulin govorio o svojim aktivnostima kao funkcionera JUL-a za vreme NATO bombardovanja 1999.

On je tada rekao da se na početku bombardovanja prijavio kao dobrovoljac, ali da su ga odbili, jer je bilo previse njegovog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti).

“Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovo mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti). Tražili su protivavionce, a ne pešadiju”, naveo je Vulin.

Od kad je na funkciji ministra odbrane Aleksandar Vulin se često u javnosti pojavljivao u crnoj odeći sa prezimenom na grudima i grbom na rukavu, što je odavalo utisak da je u pitanju neka vrsta uniforme. U javnosti se zato postavljalo pitanje da li ministar Vulin nosi uniformu ili ne, da li na to ima pravo ili ne.

Iz Ministarstvu odbrane su za Insajder rekli da crna garderoba ministra Vulina nije vojna uniforma, već zaštitno-tehnička odeća, i da se njeno nošenje ne protivi zakonu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.