Zabranjeno poskupljenje 36 proizvoda: Na listi osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu…

Na spisku 36 proizvoda čije je cene uredbom ograničila Vlada Srbije na iznos koji su imali na dan 5. marta su osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

Rasim Ljajić

Ta uredba objavljena u Službenom glasniku doneta je da bi se sprečavali poremećaji na tržištu izazvani većom potražnjom za određenom robom usled širenja epidemije virusa korona.

Zabrana poskupljenja 36 proizvoda trajaće 30 dana, a odnosi se na brašno od pšenice, hleb, suncokretovo jestivo ulje, beli šećer, so, vodu, povrće i voće, testeninu, sveže meso i mesne prerađevine, ribu.

Kompletnu uredbu Vlade i listu proizvoda možete videti na sledećem linku.

Na tom spisku su i termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice, kao i odeća i pribor za odeću od plastičnih masa.

Ograničene su cene i pelena za decu i odrasle, maramica, ubrusa u rolni i na komad, toalet papira, maski, plastičnih sa tekstilnim filterom, prekrivki, tekstilnih za hiruršku upotrebu, hirurškog odelo od papira, papirnih maski, gumenog zaštitnog odela, gumenih rukavice, hiruških i ostalih, tekstilnih hiruških odela, varikine i ostalih dezinfekanata, asepsola, alkohola i zaštitnih naočara.

Sve najnovije podatke o koronavirusu možete pročitati na sledećem linku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je u izjavi za Televiziju Prva podsetio na to da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama, za čije su kršenje predviđene kazne.

On je napomenuo da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i imejl adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravilnosti, kao i poseban broj koji se odnosi na cene zaštitne opreme, pre svega maski i rukavica.

Potpredsednik Vlade, odgovarajući na pitanje da li će se u situaciji vanrednog stanja menjati radno vreme prodavnica i supermarketa, objasnio da će o tome odlučivati lokalne samouprave.

Izvor: Insajder, Beta