Zakon o finansijskoj podršci porodici: Roditeljski portal zatražio ostavku ministra, sindikati izmenu spornih članova

Početak primene Zakona o finansijskoj podršci porodici izavao je brojna negodovanja u javnosti kao i zahteve za ostavkama nadležnih. Osim dospelim rešenjima o pomoći majkama na mizerne sume, dodatno nezadovoljstvo izazvale su i poruke službenice Ministarstva za rad tokom gostovanja na RTS-u, kao što su ona da „nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu (koja želi da zatrudni)”, jer je njemu “žena potrebna da radi”. Roditeljski portal Bebac danas je zatražio hitnu i neopozivu ostavku ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića zbog propusta u Zakonu o finansijskoj podršci porodici, ali i izjava zaposlenih u ministarstvu kojim upravlja.

Beba

Bebac je u pismu naveo da je umesto sistemskog rešenja problema roditelja, Đorđević dozvolio da nov Zakon o finansijskoj podršci porodici stupi na snagu sa svim svojim nepravilnostima.

Bebac je naveo da roditelji ne prihvataju izvinjenje povodom izjave predstavnice ministarstva Milene Antić Janić koja je rekla da su žene potrebne poslodavcima da rade, a ne da "sutradan odu na porodiljsko odsustvo", jer kako navode iz portala, ta izjava jasno odražava i odredbe novog zakona.

Stav redakcije Insajder: I rad i rađanje u Srbiji - neće moći

Ostavku su zatražili i zato što smatraju da Đorđević, kako je navedeno, "ne razume problem roditelja, trudnice i mame smatra prevarantima koje varaju državu, zato što izbegava da se javno suoči sa kritikama roditelja i nesposoban je za rešavanje suštinskih problema roditeljstva".

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojen je krajem jula ove godine.

Iako zamišljen kao mera podsticaja nataliteta, odredbama ovog zakona diskriminisane su neke od grupa žena poput preduzetnica, dok su nekima zbog nedovoljnog povezanog radnog staža značajno umanjena sredstva pomoći za prvu godinu roditeljstva, koje iznose i nekoliko puta manje od minimalne zarade u Srbiji.

Sindikat: Trudnice i porodilje drastično oštećene novim zakonom

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SZZSZS) apelovao je takođe da se hitno izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, zato što smatraju da je oštetio trudnice i porodilje.

SZZSZS je zahteva da se hitno izda uputstvo o načinu obračunavanja visine mesečne naknade za trudnice, porodilje, negu deteta i posebnu negu deteta, koji bi predvideo minimalnu osnovicu i uračunavao prosek na prethodnih 18 meseci na osnovu efektivnog rada zaposlenih.

"Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti na način da se proširi krug korisnika prava što apsolutno podržavamo, a da se istovremeno ošteti najveći broj zaposlenih porodilja time što se povećava obračunski period na 18 meseci", ocenio je sindikat.

U sindikatu podsećaju i da se taj obračunski period deli sa zbirom osnovica, bez obzira da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci.

"Period kada je zaposlena bila na porodiljskom uračunavaju kao da zaposlena nije imala zaradu, pa se dobija daleko manji prosek od proseka koji je zaposlena imala tokom odsustva", podsećaju u SZZSZS.

Taj sindikat ocenjuje i da će zaposlene porodilje biti drastično oštećene zbog pogrešnog tumačenja javne uprave da za odsustvo zbog posebne nege deteta ili zbog komplikacija u trudnoći uračunava period od maksimalno šest meseci.

Ranije je i kancelarija Poverenice za ravnopravnost zatražila izmenu spornih članova Zakona.

Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.