Zamenik člana Odbora za etiku Beogradskog univerziteta podneo ostavku zbog neslaganja s odlukom o doktoratu Siniše Malog

Slobodan Prvanović sa Instututa za fiziku, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta, podneo je danas ostavku nakon što je predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje. Prvanović kaže za Insajder da je ostavku podneo jer od samog početka smatra da je očigledno da je u pitanju plagijat.

Rektorat Univerziteta u Beogradu / Foto: Insajder

„Ja sam zamenik člana Odbora i danas, pošto je profesorka Mirjana Čomor prisustvovala današnjoj sednici, nisam bio prisutan, ali sam u medijima video odluku Etičkog odbora i odlučio da podnesem ostavku jer smatram da je to pogrešno. Da sam bio prisutan, glasao bih suprotno“, kaže Prvanović.

Kako dodaje, svoj stav o ovome izneo je još na sastanku pre mesec dana kada su Etičkom odboru i stigle žalbe na doktorat Siniše Malog.

„Tada sam se izjasnio da nema potrebe da se procedura sprovede i da je očigledno da je plagijat. Ostali članovi se nisu izjašnjavali“, ističe Prvanović.

Nakon današnje odluke, on je, kako kaže, putem e-maila obavestio kolege da podnosi ostavku.

„Mi se ne slažemo da stvar nije jasna jer je po meni stvar ovde vrlo jasna i zato meni nije mesto tamo“, rekao je Prvanović.

Prvanović kaže da ne želi da tvrdi, ali da deluje da je današnja odluka da se osporeni doktorat vrati na novo odlučivanje FON-u samo kupovina vremena.

„Sumnjam da je odugovlačenje. Nisam bio prisutan na sednici i zato ne bih da tvrdim i ispadnem nekorektan“, kaže Prvanović.

Podsetimo, ranije danas održana je sednica Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta na kojoj je odlučeno da predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog bude vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje.

„Odbor je utvrdio da je mišljenje Stručne komisije Fakulteta, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća nepotpuno, nejasno i kontradiktorno, što sprečava Odbor da donese konačnu odluku“, naveo je Odbor u saopštenju.

Članovi Odbora za profesionalnu etiku su Vuk Radović sa Pravnog fakulteta, a njegov zamenik je Slađana Đurić sa Fakulteta bezbednosti. Članica Odbora je i Dragana Milić sa Hemijskog fakulteta, a njen zamenik Slaviša Stanković sa Biološkog fakulteta. Članica je i Milanka Điporović-Momčilović sa Šumarskog fakulteta, a njen zamenik Predrag Puđa sa Poljoprivrednog fakulteta. U Odboru je i Ivanka Marković sa Medicinskog fakulteta, dok je kao zamenica navedena Vesna Spasojević-Kalimanovska sa Farmaceutskog fakulteta.

Mirjana Čomor sa Instituta za nuklearne nauke Vinča je član Odbora, a njen zamenik je Slobodan Prvanović sa Instututa za fiziku U odboru je i Vesna Simić sa Mašinskog fakulteta, odnosno njen zamenik je Vasilije Vojvodić sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Član Odbora je i student Danilo Potparić sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, dok je zamenik člana student Tehnološko-metalurškog fakulteta Ilija Todorović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.