Zatvorske kazne direktorima JP Resavica zbog primanja mita

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri godine zatvora bivšeg direktora rudnika uglja Resavica iz Despotovca Vladana Miloševića zbog primanja mita, a zbog istog dela komercijalnog direktora Resavice Vojkana Jankovića na dve godine zatvora.

Ilustracija zatvor

Odlukom suda osuđenima je izrečena i mera zabrane vršenja svih poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje državne imovine u periodu od četiri godine.

Od Miloševića je oduzeta imovinska korist od 3,98 miliona dinara i 1.000 evra, a od Janković a307,3 miliona dinara i 7.000 evra, koje su obavezni da uplate u budžet Republike Srbije.

Miloševića je na funkciju direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, u restrukturiranju, imenovala Vlada Republike Srbije, a bio je član Glavnog odbora SNS-a.

Osuđen je jer je od početka 2014. do januara 2015. u Svilajncu, Beogradu, Paraćinu, Markovcu, Resavici, Despotovcu, selu Podstrana i Ćupriji zahtevao i primio poklon od 3.761.000 dinara, najmanje 1.000 evra i građevinski materijal u ukupnom iznosu od 220.000 dinara.

Takođe, u presudi se navodi da je primio obećanje poklona od 240.000 dinara kako bi naložio finansijskoj službi JP PEU Resavica isplatu dospelih potraživanja tri privredna društva po osnovu izvršenih usluga prevoza rudara i naložio komercijalnoj službi JP PEU Resavica isporuku uglja za dva privredna društva, u skladu sa zaključenim ugovorima o isporuci uglja.

Vojkan Janković je osuđen jer je do decembra 2014. u Paraćinu, Resavici i selu Krežbinac, opština Paraćin, neposredno zahtevao i primio poklon od najmanje 7.000 evra i 48.0000 dinara, kao i građevinski materijal vredan 259.337,91 dinara kako bi naložio komercijalnoj službi JP PEU Resavica isporuku uglja za dva privredna društva, u skladu sa zaključenim ugovorima o isporuci uglja.

Odlukom Apelacionog suda su odbijene sve žalbe i potvrđena presuda Specijalnog suda iz februara ove godine.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.