Završen protest desničara ispred pekare u Borči, neće biti više okupljanja (VIDEO)

Šetnjom od jedne do druge pekare  vlasnika Mona Đuraja okončan je drugi protest grupe desničara koji je počeo okupljanjen ispred pekare Roma u Borči. Povod je, kao i prošle nedelje, to što je jedan od radnika, kako se kasnije ispostavilo brat vlasnika, na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije. Pekara je tokom današnjeg protesta bila zatvorena i na njoj su bile spuštene roletne.

Protest desničara ispred pekare Roma Foto:Insajder

Okupljeni su bili obučeni u majice s natpisom "Srbija" i nosili su zastave Srbije. S montiranog razglasa su puštane nacionalističke pesme, a razvijen je i veliki transparent "Gde nema poštovanja, tu nema poslovanja".

Potom su, u pratnji dva policijska vozila, krenhuli u šetnju do druge pekare istog vlasnika i najavili da neće biti više okupljanja.

Novinari Insajdera uputili su pitanja MUP-u šta će policija uraditi povodom najave novog skupa ispred pekare u Borči, kao i da li će zabraniti ili prekinuti njegovo održavanje, s obzirom na incidente od prošle subote, ali nam odgovor do objave ovog teksta nije stigao.

Za sada nije poznato ni da li je Više javno tužilaštvo nešto preduzelo povodom prošlonedeljnog protesta. Portparolka Tužilaštva Irena Bjeloš kratko je za Insajder rekla da su primili izveštaj policije, kao i da za više informacija pozovemo u ponedeljak.

 

Grupa desničara organizovala je prošle nedelje protest nakon poziva na društvenim mrežama zbog fotografije jednog od radnika pekare „Roma“ koji pokazuje albanski simbol dvoglavog orla. Okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme, a na vozilo vlasnika pekare Mona Đuraja lepili su nalepnice „Kosovo je Srbija” i stavili svinjsku glavu.

Vlasnik pekare u Borči za Insajder: Ne plašim se, ovo je moj grad

Iako je sporna fotografija nastala još pre dve godine, na zahtev okupljenih Đuraj je bio prinuđen da zatvori pekaru.

Đuraj je naknadno poslao i saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa „ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije“.

Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem”, ističe vlasnik pekare.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ispred pekare nije bilo incidenata, kao i da su policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom protesta i da su obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Iz Inicijative mladih su, međutim, saopštili da je ministar pokušao da relativizuje napad na vlasnika tog objekta.

„Iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto nije prekinula okupljanje ispred pekare Roma, imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare, pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama, što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava”, ocenjuje se u saopštenju Inicijative mladih.

Svoj objekat Mon je otvorio ponovo u petak, kada se u sklopu akcije "Burek solidarnosti", na koju su pozvali predstavnici civilnog sektora i pojedinih opozicionih partija, ispred pekare okupilo na desetine građana, uglavnom meštana. U znak zahvalnosti, vlasnik pekare je besplatno delio svu hranu, a oni koji su ipak hteli da plate novac su ostavljali u kutiju za jednu devojčicu.

Nadležno tužilaštvo se još nije oglasilo u vezi pretećih plakata, kao ni u vezi okupljanja kod pekare prošlog vikenda, uprkos tome što su se na skupu čule poruke mržnje.

 Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.