Zbog koronavirusa uvedene nove zabrane ulaska u Srbiju

Vlada Srbije donela je danas odluku o privremenoj zabrani i ograničenju ulaska i kretanja u Srbiji stranim državljanima koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Naknadno je Vlada dopunila mere saopštivši da je uvela obavezni zdravstveni nadzor, odnosno izolacije u kućnim uslovima u trajanju 14 dana za sve državljane Srbije koji dolaze iz zemalja označenih za žarišta epidemije.

Kako je saopšteno, Vlada Srbije nastavila je i danas sa donošenjem mera kojima se radi na sprečavanju širenja virusa korona.

Privremena zabrana ulaska u Srbiju ostaje za strane državljane koji su boravili u Kini i Južnoj Koreji i odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang.

Takođe ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji, Iranu i Rumuniji.

Vlada je donela i odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu, s obzirom da je zbog povećane kupovine osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu došlo do nestašice odredjenih proizvoda.

Prema poslednjem izveštaju od osam časova jutros u Srbiji je bilo ukupno 41 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom.

Danas su održani i sastanci kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu i zdravstvenog kriznog štaba.

Pored premijerke Brnabić, korukovodioci Kriznog štaba su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Članovi ekonomskog kriznog štaba, pored predsednika Srbije, su i ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež.

Aleksandar Vučić je posle sastanka kriznog štaba u Predsedništvu, najavio nove mere Vlade. On je poručio da neće biti nestašica osnovnih živornih namirnica, pozvao penzionere kao najugroženiju grupu da ne izlaze na ulicu i najavio moguću totalnu blokadu granica uoči katoličkog Uskrsa i pravoslavnog Vaskrsa.

Direktorka RFZO: Lekova ima dovoljno, proizvodnja maski se povećava

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je danas za RTS da se nabavka medicinskog materijala i lekova radi redovno i nestašica neće biti. Proizvodnja maski i druge zaštitne opreme se povećava i u ovom trenutku se proizvodi 60.000 maski dnevno, ostakla je Radojević Škodrić.

"Nabavljamo i materijal i lekove da predupredimo problem. Svako jutro se čujem sa direktorima u četiri klinička centra gde su i centralni magacini. Opremu naročito usmeravamo tamo gde su se pojavili novi slučajevi zarađenih koronavirusom. Dnevno se proizvodi 60.000 zaštitnih maski uz ostalu opremu. Ima dovoljno, a od ponedeljka će se proizvoditi po 200 skafandera i maski sa filterom", rekla je Radojević Škodrićeva.

Kako je dodala, država ima dovoljno testova i reagenasa za labarotorije.

Preporuka Fonda PIO: Telefonom za informacije umesto dolaska

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pozvao je svoje korisnike da sve informacije koje su im potrebne najpre pokušaju da dobiju putem telefona, čiji su brojevi objavljeni na njegovoj internet stranici, ili preko mejla [email protected], a da samo u slučajevima kada je neophodno dođu direktno u filijale i druge njene organizacione jedinice.

Ove mere predostrožnosti predlažene su zbog koronavirusa u cilju smanjenja rizika za građane i zaposlene u Fondu.

Kako je još Fond saopštio, to je u skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom i zvaničnim preporukama Vlade Srbije da se preduzmu preventivne mere kako bi se sprečilo širenje zaraze.