Zvanično počeo Bregzit, Tusk primio pismo za pokretanje izlaska iz EU

Pismo kojim Velika Britanija zvanično počinje proces izlaska iz Evropske unije predato je danas predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, čime je zvanično počeo proces razlaza EU i Velike Britanije.

Tim Barou predaje pismo o izlasku Velike Britanije iz EU Donaldu Tusku

Britanski ambasador pri EU Tim Barou lično je predao pismo premijerke Tereze Mej, na šest strana, predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u Briselu.

Time je Tereza Mej pokrenula član 50. Lisabonskog ugovora i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU.

Premijerka je u britanskom parlamentu, gde obaveštava poslanike da je proces izlaska iz Unije počeo.

Ovaj postupak usledio je posle referenduma u junu prošle godine, kada je većina glasala za izlazak iz EU.

“Već nam nedostajete”

Tusk je, nakon primanja pisma, rekao da "danas nije srećan dan". "Već nam nedostajete", rekao je Tusk. 

On je naveo da najavljen izlazak Velike Britanije načinio zajednicu od 27 država "odlučnijom i ujedinjenijom nego ranije" u tome da pregovori koji su pred njima budu uspešni.

"Nema ništa da se osvoji ovim procesom. Naš cilj je jasan, minimizirati cenu za građane, firme i zemlje članice EU", rekao je Tusk i dodao da Unija ima sredstva da to ostvari.

U saopštenju koje je povodom britanske notifikacije o pokretanju izlaska iz EU izdao Evropski savet navodi se žaljenje što će Velika Britanija napustiti EU, ali da su spremni za proces koji "će sad morati da usledi".

"U ovim pregovorima Unija će delovati kao jedno i čuvati svoje interese. Naš prvi cilj biće da svedemo na minimum neizvesnost izazvanu odlukom Velike Britanije za naše gradjane, firme i zemlje članice. Prema tome, počećemo koncentracijom na sve ključne aranžmane za uredan izlazak", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će pristupiti pregovorima konstruktivno i da će nastojati da se postigne konačan sporazum i da se nadaju da će u budućnosti imati Veliku Britaniju kao bliskog partnera.

Tusk je sazvao sastanak Evropskog saveta za sutra, na kom neće učestvovati Velika Britanija.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.