Priča o priči

1

Priča o priči: (Ne)moćni

54:13

Priča o priči: (Ne)moćni

Kada nekoga ugrozimo, prekršili smo zakon i plaćamo kaznu ili idemo u zatvor. Ali, šta se dešava kada zakon ugrozi nas? Da li tada pobuna postaje obaveza?

Ove dileme u priči koja sledi imaju jedna žena koja pokušava da uredi haotični poredak u tromilionskom indijskom gradu i jedan nepismeni Robin Hud, koji je struju uzdigao na nivo boginje, kojoj se moli, ali je i krade. Indijci to zovu „Katjabaz“. Svet koji se divio filmu koji ćemo gledati nazvao ga je „Powerless“. U prevodu: Nemoćni. Ali, osim moći, reč power označava i struju. Da li struja zaista predstavlja moć ili može da, kao prirodno dobro, pripada svima u nekom idealnom svetu? 

Film ujedno otvara i pitanje – koga struja čini moćnim, a ko – onda kad je nema - postaje nemoćan. I, u krajnjem slučaju, ako se pojavi neko ko će stati u odbranu planetarne ekonomske nejači, hoće li on biti heroj, antiheroj ili kriminalac?  

Gosti Igora Karanova u emisiji "Priča o priči" nakon prikazanog nagrađivanog dokumentarnog filma "(Ne)moćni" bili su antropološkinja i aktivistkinja Solidarne kuhinje Sara Nikolić i reditelj Srdan Golubović.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.