Transkript druge epizode

Novinari Insajdera otkrili su, tokom višemesečnog istraživanja, da su alternativni putevi koji iz Srbije vode na Kosovo pretvoreni u puteve šverca koji i danas nesmetano funkcionišu. Budžet je zbog toga oštećen višemilionskim iznosima.

Novinari Insajdera su u pratnji čoveka, koji i je i sam nekada koristio ove puteve kako bi trgovao sa Kosovom, obišli više alterantivnih pravaca i gotovo bez ikakve kontrole stigli iz Srbije na Kosovo.

Skrivena kamera na putu Novi Pazar – Banjska - Zvečan

B92: Na kom smo sad putu?

Vodič: Na putu prema Zvečanu. Ovo je alternativni put koji koriste ljudi sa severa Kosova.

B92: Za šta? 

Vodič: Za robu, za prolaz robe.

B92: I koja roba ide ovuda?

Vodič: Koristi se za naftu i za prehranu, kompletno za sve, za celu trgovinu, sve što treba.

B92: I na koliko odavde je policija? Jel tu postoji neki policijski punkt.

Vodič: Ima, ima, sad ćemo, gore policijski punkt postoji.

B92: Šta oni rade?

Vodič: Ma ništa, izvrše kontrolu, legitimisanje i tako te stvari.

B92: Jel ovo punkt?

Vodič: Evo ga punkt, da.

B92: Treba da vadimo lične karte?

Vodič: Pa sad, ako bude tražio dobro dođe.

Vozač: Dobar dan.

Policajac: Dobar dan. Dokle ćete?

Vozač: Idemo do Mitrovice.

Policajac: Odakle ste?

Vozač: Iz Beograda.

Policajac: Dokumenta.

Vozač: Izvol’te.

Policajac: Imate li šta pozadi?

Vozač: Nema ništa. Hoćete da pogledate?

Policajac: Prođite.

B92: I šta on je sad samo uzeo njegova dokumenta, vozačeva dokumenta...

Vodič: Da, upiše tu i nešto...

B92: I šta, upiše...

Vodič: Upiše da je prošao, broj vozila, ime vozača i to je to.

B92: I to je sva kontrola?

Vodič: To je sve.

B92: Pa tu može da prođe bilo ko, sa bilo čim... I šta, mi smo sad na Kosovu?

Vodič: Mi smo na Kosovu.

B92: I to je to?

Vodič: To je to.

B92: I u kom momentu nailazimo na Euleks?

Vodič: Pa možemo da i ne... nigde i da ne naiđemo, ali ja mislim da ćemo naići.

B92: Pošto bi za ovo, ove alternativne puteve, trebalo da pokriva KFOR. To je neki njihov dogovor.

Vodič: Pa KFOR ima, postoji i KFOR, a postoji i Euleks. Evo ih. Evo ih KFOR.

B92: Treba da stanemo tu?

Vodič: Ne, ne, ništa, ako te ne zaustave tu, vozi.

B92: Mahnuo nam je lepo. I to je sve?

Vodič: To je sve.

B92: A šta bi bilo da smo kamion?

Vodič: Ništa, ništa KFOR s robom nema. Veze nema. Može da bude pun kamion pušaka, osim ako ga neko najavi, da ga KFOR zaustavi. Nikakve kontrole nema. Stvarno. Jedino od policije i od, ovaj, Euleksa.

B92: Još nam je čovek mahnuo.

Vodič: Pozdrav, da, još beogradske tablice.

B92: Gde smo sad, u... na Kosovu? Sad smo blizu Zubinog Potoka?

Vodič: Sad ćemo još malo pa u Zvečan da siđemo.

B92: U Zvečan? I jel’ nas očekuje još neka kontrola do tamo?

Vodič: Pa trebalo bi da ima, ali vidite da nema.

Pored regularnih putnih pravaca koji iz Srbije vode na Kosovo, postoje i alternativni putevi koji su brojni. Roba koja ide ilegalnim putevima iz Srbije na Kosovo na kraju predstavlja i potencijalnu štetu za budžet Srbije. Najveći broj proizvoda koji iz Srbije odlaze na Kosovo i dalje je oslobođen PDV-a. Uredbom Vlade, prošle godine, PDV je vraćen samo na naftu, automobile i telefonske kartice, ali i ta roba može biti oslobođena PDV-a u Srbiji pod različitim uslovima. Sva ostala roba koja odlazi na Kosovo i dalje je oslobođena poreza pa tako ispada da je jedan deo Srbije oslobodjen plaćanja PDV-a. U nedostatku duple kontrole, potencijalna šteta za budžet Srbije je ogromna. Predstavnici nadležnih institucija nemaju načina da kontrolišu gde završi kamion, pun robe, koji je prijavljen da ide na Kosovo a zatim ode na aletranitivni put odakle može da se vrati u Srbiju i da se roba prodaje po ceni sa PDV- om.

„PATRIOTSKA PLJAČKA“ - DRUGA EPIZODA

Kamioni koji prevoze robu iz Srbije na Kosovo i danas prolaze ilegalnim putevima jer im je to omogućeno, između ostalog i zbog toga što na istom prelazu EULEX i sprska strana primenjuju različita pravila. To se dešava i pored toga što je, posle prošlogodišnjih incidenata na barikadama, postignut dogovor izmedju Beograda i Prištine u Briselu o uspostavljanju jedinstvenih carinskih prelaza. Dok se to ne desi, EULEX je na osnovu postignutog dogovora, doneo odluku da akcizna roba iz Srbije mora da se prijavljuje isključivo na prelazu Merdare i da više ne može da prolazi preko ostalih prelaza. Srpska strana međutim takvu odluku ignoriše pozivajući se na važeću Uredbu Vlade Srbije da akcizna roba domaće proizvodnje može i dalje preko Rudnice.

B92: Zar nije logično da ih uputite na punkt EULEX-a, a ne da se oni okreću?

Milovan Krsmanović, viši carinski inspektor: Što se tiče nas oni su upućeni na punkt EULEX-a, tu naša nadležnost...

B92: Pa dobro, okreću se pred vama?

Krsmanović: To? To što se tiče nas postupak je završen.

B92: Čija je to nadležnost? Ko ih sada uputi nazad?

Krsmanović: Aaaa... oni nisu upućeni nazad. Oni jednostavno, oni su nakon sprovedene procedure i procedure istupa slobodni da nastave dole put prema...

B92: Dobro, ali kažem Vam da se vrate. U tome je problem. Vi ste završili proceduru istupa, a oni se normalno vraćaju u Srbiju?

Krsmanović: Oni se ne vraćaju u Srbiju ali kažem vam, mi smo...

B92: Pa Srbija je sa ove strane.

Krsmanović: Pa jeste. Al’ dobro, Srbija je i sa one tamo strane. Šalim se. Jednostavno to su, to su propisane procedure i realnost trenutna na terenu.

Irina Gudeljević, portparol Euleksa: Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine mi smo ovde samo da implementiramo ono što je već dogovoreno između te dve strane. Deo tog dogovora jeste, to je dogovoreno u Briselu, da zbog nemogućnosti infrastrukture da uradi kontrolu robe, naplatu dažbina i svega ostalog, akcizna roba se upućuje na prelaz 3. Alternativni pravci koji vode sa Kosova i na Kosovo su potpuno nelegalni.

Prošle godine je zbog brojnih zloupotreba kojima je oštećen budžet, Vlada Srbije vratila PDV na naftu, telefonske kartice i automibile, odnosno oni koji tu robu isporučuju Kosovu biće oslobođeni PDV-a, samo, na primer za naftu, ako donesu potvrdu da je porez plaćen na Kosovu. Međutim, situacija na prelazu Rudnica, koji se sa kosovske strane zove Jarinje, kada je u pitanju kontrola robe koja iz Srbije odlazi na Kosovo, danas izgleda potpuno paradoksalno.

Vozači kamiona i cisterni na prelazu Rudnica od srpskih nadležnih institucija dobiju overene papire da robu iz Srbije voze na Kosovo. Umesto da, posle toga, kamioni nastave samo 2 km dalje do punkta EULEX-a, odakle bi bili upućeni na prelaz Merdare kako bi roba bila evidentirana da je na Kosovo i ušla, kamioni se okreću odmah na prelazu sa srpske strane, formiraju konvoj i fizički se vraćaju u Srbiju kako bi odatle ilegalnim putem otišli na Kosovo.

Tako pod izgovorom bojkota kosovske carine i EULEX-a, ispada da se carinska kontrola izvrši samo sa jedne strane, što nigde u svetu ne postoji.

Milovan Krsmanović, viši carinski inspektor: Znači jednostavno, što se tiče nas, treba da ide dole. Prosto...

B92: Dobro, kako ga beležite? On je došao pun, okrenuo se, pa je opet otišao pun.

Krsmanović: Kažem što se tiče nas on je na tom delu administratiovne linije završio tu proceduru, tako da...

B92: Ima izbor kuda će?

Krsmanović: Tako je. Znači mi ne sprečavamo da nastave prema administrativnom prelazu Jarinje.

B92: Ali ne sprečavate ih da uđu ponovo u Srbiju, tako sa tom istom robom?

Krsmanović: Pa to samo izgleda tako, međutim, sva ta roba završi na teritoriji AP KiM.

B92: Kako možemo to znati?

Krsmanović: Pa znamo. Kažem, stvarno jedini način da se, da dođete do odgovora, stvarno promena važeće zakonske procedure. Jedino to, znači vam toga ništa...

Sve dok se primenjuje važeća Uredba Vlade Srbije, praktično je kamionima sa akciznom robom koji iz Srbije idu na Kosovo, dozvoljeno da koriste alternativne, odnosno ilegalne puteve.

Novinari Insajdera su sa više skrivenih kamera pratili šta se dešava kada vozači kamiona iz Srbije na prelazu Rudnica dobiju overene papire da robu voze na Kosovo a potom se okrenu u pravcu Srbije i formiraju konvoj koji kreće ka ilegalnom prelazu.

Ispostavilo se da konvoj kamiona koji su puni komercijalom robom, patrola MUP-a Srbije, od admistrativnog prelaza Rudnica sprovodi do ilegalnog puta koji iz Srbije vodi na Kosovo, odnosno do puta između Raške i Novog Pazara.

Rade Milić, vd rukovodilac Štaba MUPa Srbije za Kosovo: Radi se pre svega o tome da predstavnici, pripadnici naše srpske zajednice bojkotuju taj prelaz zbog prisustva organa vlasti, odnosno finansija, carina, takozvanih kosovskih institucija. Da ne bi dolazilo do zloupotrebe povraćaja te robe na teritoriju centralnog dela Srbije, pripadnici našeg Ministarstva, policija redovnog poretka, prikupe kolonu, par vozila i da bi bili sugurni da su otpremili robu preko administrativne linije sam taj konvoj doprate do same linije.

B92: Doprate do linije, ali šta ćemo ako se on vrati? Ne konvoj, ali eto, jedan kamion iz konvoja?

Milić: Pa normalno potrebno je preduzimati mere kontrole da se ne dozvoli, da se vrati.

Alternativni put do kojeg je policija sprovela konvoj, jedan je od najkraćih ilegalnih prelaza između Srbije i Kosova. Dug je 17 kilometara i ide kroz šumu. Delove ovog makadamskog puta uništio je kamionski saobraćaj i kiše, pa se na njemu dva kamiona jedva mogu mimoići. Nakon desetak kilometara, staza izlazi na asfaltirani put u naselju Lešak, koji vodi direktno na magistralni put Raška – Kosovska Mitrovica i na taj način se zaobilazi punkt EULEX-a.

B92: Zašto mi izlazimo u susret onima koji neće da imaju i dvostruku kontrolu, to jeste kontrolu sa druge strane?

Milić: Pa znate kako onda bi se mi pridružili na neki način hermetičkom zatvaranju administrativne linije i u velikoj meri otežali snabdevanje i život i opstanak samih Srba na području Kosova i Metohije.To su već neka pitanja koja spadaju u domen politike prevazilaze nivo Ministarstva unutrašnjih poslova. Mi ne možemo da nateramo ljude sada daj poštujte pripadnike takozvanih institucija Kosova.

Konvoj koji ide pod pratnjom policije, a koji smo pratili od Rudnice, kreće se putem Raška – Novi Pazar. Posle 30 kilometara sa glavnog puta odvaja se zemljani put, koji je alternativni pravac ka severu Kosova.

Nakon što skrenu s puta, kamioni nailaze na patrolu policije koja stoji na svakom alternativnom prelazu ka severu Kosova i po pravilima, morala bi da zaustavi cisternu sa naftom, jer ni po srpskim uredbama i zakonima, taj put nije legalni put za kamione sa akciznom robom. Cisterna je međutim prošla bez zaustavljanja. Kontrola kada je u pitanju vozilo u kojem je bio i novinar B92 izgledala je rutinski:

Policajac: Dokle putujete gospodo?

Vozač: Idemo do Mitrovice.

Policajac: Do Mitrovice? Što ne idete na prelaz dole?

Vozač: Pa ja ne bih tamo. Ja sam iz Peći, rođen sam u Peći. Ne bih na EULEX.

Policajac: Gde radite?

Vozač: Radim u Beogradu u privatnoj firmi.

Policajac: Čime se bavite?

Vozač: Trgovinom.

Drugi Policajac: Jesi tražio dokumente?

Prvi Policajac: Da, imam. Dobro, srećan put.

Vozač i putnici: Hvala vam, prijatno.

Samo 200 metara dalje, iza prve krivine nailazi se na improvizovani parking. Ovo mesto je zapravo ogromna neformalna pijaca na kojoj se odvija prepakivanje robe iz većih u manje kamione. Taj prostor, prema Kumanovskom sporazumu, sve do administrativne linije kontrolišu pripadnici srpske policije.

Rade Milić, vd rukovodioca Štaba MUP-a Srbije za Kosovo : Znači vrši se kontrola, kontrola, u cilju sprečavanja krijumčarenja i ilegalne trgovine.

B92: Mi na primer više puta prešli te puteve da nas niko nije zaustavio, niti kontrolisao.

Milić: Znate kako pripadnici našeg Ministarstva jesu pre svega definisali takozvane vruće linije, vruće tačke ili da ih nazovemo alternativne putne pravce. Ima ih u ovoj dužini od 140 i nešto kilometara, ima ih ukupno oko 20-tak. Znači potreban je veliki broj ljudi u smislu da se to temeljito pokrije.

Međutim, patrola MUP-a Srbije, sprovodi konvoj praktično do improvizovanog policijskog punkta, koji se nalazi maltene na početku alternativnog puta koji iz Srbije vodi na Kosovo. Taj punkt su zapravo dva policajca u automobilu. Nekoliko stotina metara dalje, na prostoru koji formalno treba da kontrolišu srpske snage bezbednosti, pre administrativne linije, dešava se prepakivanje robe iz većih u manje kamione. U tom međuprostoru nema ni policije a ni pripadnika KFOR-a jer oni nemaju pravo da pređu u Srbiju. Da bi roba na koju neće biti plaćene kosovske dažbine neometano prošla pored vojnika KFOR-a, šleperi koje smo pratili ovde će krenuti da prepakuju robu iz velikih u male kamione koji dolaze iz pravca Kosova.

Tu se zaustavila i cisterna beogradske firme „Knez Petrol“, koja je od samog početka u konvoju koji smo pratili. „Knez Petrol“ bavi se trgovinom gorivom.

Pretakanje nafte iz cisterne koja ima preko 30 tona u manju cistrenu koja ima oko 6 tona, a koja je prikrivena ceradom, dešava se samo par stotina metara od punkta policije. Cisterna prikrivena ceradom koja prevozi naftu, posle nekoliko kilometara proći će pored patrole KFOR-a, ali u ovom slučaju cisterna sa naftom izgleda kao kamion koji prevozi hranu, pa je mogućnost kontrole minimalna.

Manja cisterna koja je prikrivena ceradom, kako smo utvrdili, pripada firmi “Čeki Neca” iz Leška na Kosovu. Vlasnik te firme Radomir Čekrlić u razgovoru za Insajder tvrdi da je sve legalno i da ne razume u čemu je problem.

B92: Dobro, zbog čega je ta cisterna koja uzima gorivo od Knez Petrola prekrivena ceradom?

Radomir Čekrlić, vlasnik firme “Čeki Neco”: Ne, ni jedna takva cisterna ne može da dođe na Kosovo. ne može, pa onaj nije lud, onaj policajac da ide u zatvor ako je tu, nije jedna patrola

B92: Čekajte, čekajte, čekajte, znači mi smo snimili Vašu cisternu...

Čekrlić: Da...

B92: ... kako preuzima gorivo iz cisterne „Knez petrola“ ...

Čekrlić: Da...

B92: ... ta Vaša cisterna je prekrivena ceradom, jel tako?

Čekrlić: Sa ceradom nije, to su bidon, nije ceradom prekrivena, to su bidoni, to su bidoni!

B92: Šta su bidoni?

Čekrlić: Bidoni to su po iljadu litara cisterne.

B92: Da, da, da ...

Čekrlić: I ne može da se vrati on...

B92: I svi su oni na prikolici kamiona, jel tako?

Čekrlić: Da.

B92: Koja je prekrivena ceradom.

Čekrlić: Da, prekrivena ceradom.

B92: Zbog čega?

Čekrlić: Pa..aaa... čime da nosim drugačije, ne postoji mogućnost da se nosi.

B92: A zbog čega je prekrivena ceradom? To Vas pitam. Zbog čega nije otvorena?

Čekrlić: Zbog čega? Zbog toga što... dal’ ima ceradu il’ nema ceradu , to se vraća... bitno je, mnogo je bitno da ta, to gorivo ne vraća se, ne vraća se za Srbiju.

B92: Sve je to u redu, sli mi ne odgovarate na pitanje zbog čega skrivate cisterne koje...

Čekrlić: Ima koje su sakrivene i koje nisu.

B92: A zbog čega skrivate?

Čekrlić: Nije sak...to nije sakrivanje.

B92: Dobro.

Čekrlić: To je samo pod ceradu imalo tako, igrom slučaja imalo ceradu. Ja sam morao da dam sto evra onome sa džemsom, mi vozimo gorivo sa džemsom i sa ceradom i svakim uzbrdo! To ne može niko da prođe, nikakvo, ništa ne može da prođe, osim truka nekog, kratko vozilo vučno vozilo, rusko neko vozilo braćam... Bitno je, mnogo je bitno da mi robu nikad nismo vratili u Srbiji...

B92: A jel’ vi razumete moje pitanje?

Čekrlić: Da, razumem te ja.

B92: Da li Vi time što vozite tu malu cisternu prekrivenu ceradom, da li se vi time skrivate od KFOR-a?

Čekrlić: Pa od KFOR-a i sakrijemo se i ne sakrijemo se, sve zavisi ... možda sakriva se, to vozač jer da ne bi nam prekino taj alternativni put koji imamo mi.

S obzirom na to da je prošle godine vraćen PDV na naftu, u ovom slučaju “Knez Petrol” će u Srbiji biti oslobođen PDV-a samo ako dostavi potvrdu da je porez plaćen na Kosovu. Prema našem istraživanju firma “Čeki Neco” porez plaća praktično budžetu Srbije, a onda dostavlja potvrdu na osnovu koje se PDV vraća firmi “Knez Petrol” koja je isporučila naftu na Kosovo.

Vlasnik firme „Knez Petrol“, Srđan Knežević, pristao je da govori za Insajder tek posle prve emisije u kojoj smo objavili da je firma „Knežević Petrol“ koja ima jednog zaposlenog i koja se vodi na njegovu sestru, jedna od najvećih izvoznika nafte na Kosovo sa višemilionskim prometom. On kaže da to nije ništa sporno i da njegova firma „Knez Petrol“ ima više od 500 zaposlenih, kao i da ima na desetine pumpi u Srbiji. Prema istraživanju Insajdera, „Knez Petrol“ je 2010. isporučio robu u vrednosti od 3,7 miliona evra, iste godine 3 miliona evra nafte i derivata prodala je na Kosovu i firma „Knežević Petrol“ registrovana na istoj adresi kao i „Knez Petrol“. „Knežević Petrol“ jedan je od najvećih izvoznika i 2011. sa prometom od 5 miliona evra. Vlasnik je Jelena Knežević i firma prema finansijskom izveštaju ima jednog zaposlenog. Srđan Knežević kaže da sve radi legalno i da nije ništa čudno u tome što je jedan od najvećih izvoznika 2011. godine firma koja ima jednog zaposlenog.

B92: Zašto u posao ulazi firma „Knežević Petrol“?

Srđan Knežević, vlasnik firme Knez petrol: „Knežević Petrol“ ulazi u posao tek 2010. godine, zato što je „Knez Petrol“ veliko preduzeće ušlo u CVPO, kad kažem CVPO ušli smo u centar za najveće PDV obveznike, a „Knežević Petrol“ je srednje preduzeće... i onda se čeka dosta, od poreske policije se čeka, taj povraćaj PDV se čeka, a dok srednje preduzeće kao što je „Knežević Petrol“ znači kontrola se izvrši posle 30 dana i oni nama rade do 45 povrate taj PDV. I „Knežević Petrol“ ima samo jednog radnika, to je vlasnik moja sestra Jelena Knežević, ona je vlasnik i direktor firme. Znači sedište firme „Knežević Petrola“ se isto nalazi gde se nalazi i „Knez Petrol“ u Ulici carice Jelene 28 u Batajnici.

Pored firme “Knežević Petrol” sa Kosovom trguje i firma “Knez Petrol”. Upravo cisternu te firme smo snimili na ilegalnom putu koji iz Srbije vodi na Kosovo. Prethodno je vozač cisterne na prelazu Rudnica sa srpske strane dobio overenu dokumentaciju da naftu vozi na Kosovo. Međutim cisterna se, kao i ostali kamioni, okreće na prelazu Rudnica, formira se konvoj koji kasnije pod pratnjom patrole MUP-a Srbije odlazi zapravo do alternativnog puta, gde se vrši pretakanje. Taj put ni po uredbama Vlade Srbije nije predviđen za prolaz robe uopšte.

B92: A vi kad, znači s tim konvojem kamiona dođete na alternativni put, kako smo vas mi snimili...

Srđan Knežević, vlasnik firme Knez petrol : Da...

B92: ... vi stajete iza punkta policije...

Knežević: Da...

B92: ... i tamo dolazi druga cisterna u koju vi pretačete gorivo.

Knežević: Da, sad ću Vam...

B92: Zašto je to tako?

Knežević: Sad ću Vas ponovo... kada su stavljene barikade, znači dok, dok... do postavljanja barikada na Kosovu sve cisterne su išle pravo na pumpu, direkt. Od postavljanja barikade, Srbija je uradila puteve, kažem, kad su postavili barikade urađeni su putevi koji nisu za kamione i šlepere, koji su vrlo znači brdoviti i sve i gde šleperi ne mogu da prolaze. Mi dolazimo do tog puta i onda se roba pretače u mog kupca, u vozilo to su cisterne male po 10 tona koje mogu da prelaze preko brda.

B92: Ali to nije po pravilima pretakanje goriva.

Knežević: Šta kažete, to nije...?

B92: To nije po pravilima za pretakanje goriva?

Knežević: Pa, aaa... u jednu ruku ste, u jednu ruku ste, ovaj, ispravno kažete nije. Jeste, nije u redu ali drugačije ne može se u srpski deo Kosova poslati gorivo. Znači to je jedini sistem, znači zato smo uveli, ostavili smo samo jednu firmu...

B92: Može sa Merdara.

Knežević: Može sa Merdara, ali onda se plaća... država Srbija neće da plati Albancima PDV, hoće da taj PDV ostane u Republici Srbiji, da ide u budžet Republike Srbije a ne da ide u budžet Republike Albanije.

Snimak pretakanja nafte prikazali smo predsedniku Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milanu Rakiću.

Milan Rakić, predsednik Asocijacije vlasnika privatnih benzinskih pumpi: Znači ja ne želim da obeležavam ili žigošem kolegu čiju cisternu vidim na ovom snimku, ali želim da žigošem da siguran sam, moj kolega, bez zaštite određenih najviših državnih organa, ovaj posao na ovakav način ne bi smeo da radi.

B92: Zar to nije šverc?

Srđan Knežević, vlasnik firme Knez petrol: Pa nije, ne vidim nijedan razlog, znači sa našeg stanovišta, gledaj, kompanije... kompanije „Knez Petrol“ ... znači mi smo sve obaveze platili, mi smo PDV odmah platili NIS-u i čekamo da nam taj PDV, kada dobijemo potvrdu tu od našeg kupca iz... sa kosova, mi se tek tada oslobađamo PDV-a i nama je ista razlika u ceni, dal’ prodali na Kosovo il’ ga prodali ovde u Beogradu ista nam je razlika u ceni.

B92: A što ne šaljete robu na Merdare?

Knežević: Takav... to je Republika Mirka Cvetkovića raspisala i radimo po tim uredbama, kako nam je Uredba Mirka Cvetkovića raspisala po tim, po tim zakonima mi radimo.

B92: Ne piše to ni u jednoj uredbi?

Knežević: Pa tako je zakon ispisao, tako je naša Republika Vlada Srbije znači ispisala i mi po tom zakonu radimo, znači ne mogu cisterne da se pomere dok ne dođe konvoj policije i mi ne možemo da idemo gde mi hoćemo nego gde nas policija vodi tuda idemo.

B92: Vi znate da roba na Kosovo ne može da uđe, da nafta na Kosovo ne može da uđe osim na Merdare?

Knežević: Za to ne znam...

Protiv Srđana Kneževića, vlasnika firme „Knez Petrol“ , čija cisterna pod pratnjom MUP-a prevozi gorivo na Kosovo, Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2007. godine podiglo optužnicu. Označen je tada kao član takozvane „naftne mafije“ jer je, kako se navodi, zloupotrebio sužbeni položaj tako što je petrolej prodavao kao dizel D2. Na taj način se grupa oslobađala akciza, pa se na razlici u ceni pravila ogromna zarada.

U međuvremenu, kako je potvrđeno za Insjader, doneta je prvostepena presuda i Knežević je osuđen na dve i po godine zatvora. Trenutno se nalazi na slobodi do pravosnažnosti presude. U toku je žalbeni postupak.

Srđan Knežević, vlasnik firme „Knez Petrol“: Ja sam bio 17. na toj optužnici optužen, znači to je bilo kao zloupotreba službenog položaja- nesavestan rad, znači ja sam svo gorivo što sam kupio proknjižio u mojim knjigama, kupio sam od firme „Kolor Bravo“ na propisan način ... platio obaveze, platio PDV, platio dobit na kraju godine od 10 posto i sve na propisan način uradio.

B92: Što su Vas optužili onda?

Knežević: Zašto su me optužili? Pa oni su rekli da smo mi znali odakle potiče to gorivo. Mi smo dobili otpremnicu i fakturu, firma koja nam je prodala, „Kolor Bravo“, goriva je firma koja i dan- danas radi.

B92: A Vi ste to kupili kao dizel D2?

Knežević: Kupili smo kao dizel D2 i u papirima je sve dizel D2, prodali našim kupcima u tranzitu kao dizel D2, naši vozači prevezli kao dizel D2, znači za milion i 700, 800 hiljada dinara nas te... to je smešna cifra na osnovu svega našeg prometa.

B92: Dobro, to je ono što su mogli da dokažu, pretpostavljam.

Knežević: Pa ne, istraga se vodila šest meseci. Da su imali nešto drugo da dokažu oni bi dokazali. Vi znate, bila je buka da se 10 miliona evra... naftna mafija.. svega i svačega i na kraju... šta na kraju... za milion i 600 hiljada dinara, to je sramota. Kompaniju koja zapošljava 550 radnika u situaciji u Srbiji gde je privreda dosta loša i sve to, da vi toliku buku dižete za nekih milion i 600, 700 hiljada dinara. To na nekom sudu bila bi neka prekršaj... neka kazna, novčana kazna, platite od 50, 100 hiljada dinara. To je smešno. Verujte. Znači to je smešno. „Knez Petrol“ nije švercerska firma.

Firma „Knez Petrol“ je 23. Maja ove godine dobila nagradu „Beogradski pobednik“. Ovo priznanje najuspešnijim privrednicima dodeljuje Privredna komora Beograda. Glavnu nagradu i titulu „Poslovni čovek godine“ primio je Goran Perčević, nekadašnji član SPS-a, a današnji direktor preduzeća Interkomerc, a dobitnicima se obratio i predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Ivica Dačić, ministar policije na dodeli nagrada Privredne komore Beograda ( 23. Maj 2012. godina): Kako je ekonomski razvoj osnov za svaki drugi napredak, upravo vi privrednici u tome imate veliki, veliku ulogu. Stvarate nove proizvode i vrednosti, uvodite nove tehnologije i inovacije, vi zapošljavate i vi proizvodite koncept društvene odgovornosti. Mi ostali smo tu da vam omogućimo povoljan ambijent da u tome budete još uspešniji.

Srđan Knežević kaže da firma „Knez Petrol“ ne radi ništa protivzakonito jer je PDV plaćen državi Srbiji, a na alternativnom putu pretaču u manji kamion jer neće da plaćaju kosovsku carinu, pošto Srbija ne priznaje Kosovo kao drugu državu. „Knez Petrol“ je firma koja spada u najveće izvoznike nafte iz Srbije na Kosovo.

Za pretakanje nafte iz veće u manju cisternu na alternativnom putu i predstavnici policije imaju objašnjenje. Oni navode da se nafta pretače u manje cisterne jer KFOR dozvoljava da tim putem prođu kamioni samo do 3,5 tone. Istovremeno, KFOR u odgovoru Insajderu navodi da sva roba mora da ide na zvanične prelaze i da su za njih alternativni putevi nezakoniti. I za Euleks je u pitanju šverc, ukoliko roba ide alternativnim putevima.

Gzavije de Marnjak šef EULEX-a: Ako vidite kamion na severu koji ne ide na merdare to je krijumčarski kamion bez ikakve sumnje.

B92: Bili smo tamo pre dva dana i bilo je mnogo kamiona na prelazu i…

Gzavije de Marnjak: Ne, ne na prelazu, možda na obilaznom putu, ali ne na prelazu.

B92: Da, da. Vi ste upoznati sa tim?

Gzavije de Marnjak: Da, da mi smo upoznati sa tim i mi razmatramo kako ćemo se odnositi prema tome.

B92: Ali zar Vam to ne govori da je EULEX na neki način odgovoran za ono što zovemo siva zona u poslovanju između Srbije i Kosova?

Gzavije de Marnjak: Znate tu postoje dva problema. Sa jedne strane su to prelazi, što je glavna oblast našeg rada, a tu je i ono što mi u našem žargonu zovemo “zelena granica”. “Zelena granica” je već mnogo godina, i još uvek je koliko znam, odgovornost KFOR-a. Tako je bilo i ranije u prošlosti kada je postojao UNMIK-a, ja sam tada bio u KFOR-u, odlično sam poznavao situaciju.

Naim Huruglica, direktor Kosovske carine: Budžetu je, obema stranama, ja mislim da kosovski budžet je imao veće gubitke od toga, ali sigurno i srpski budžet jer po našim podacima krijumčari su to iskoristili ne samo da bi uvezli robu bez plaćanja carinskih dažbina, nego mnogo puta roba nikad nije ni došla u Kosovo, ali to je bio samo mislim prazan kamion na primer ili roba je bila drukčija od onog što su oni izjavili. Ali čim su oni shvatili da jedina kontrola je otprilike na većini slučajeva samo dokumentacija, znači oni su to iskoristili.

Gzavije de Marnjak: Postoji, postoji deo odgovornosti kada govorimo o tome kakva je situacija bila, postojao je definitivno vakum kada je reč o situaciji na severu Kosova, generalno gledano, a vakum stvara uslove za to... ali, kada se gleda odgovornost, mislim da je odgovornost podeljena ...

B92: Između Kosova i Srbije?

Gzavije de Marnjak: Da, ali takođe u određenoj meri i međunarodne zajednice koja nije uvek preduzimala prave korake u pravo vreme, iz različitih razloga. Sveukupna namera je bila, verovatno predugo, da se situacija održi mirnom i stabilnom i da se ne stvara bespotrebna, ili ono što bi moglo da se protumači, kao bespotrebna tenzija.

Dok je trenutna sitiuacija na prelazima takva kakva jeste, vozači kamiona pod izgovorom da bojkotuju kosovske carinike i EULEX ilegalnim putem koji iz Srbije vodi na Kosovo izlaze zapravo na raskrsnicu, koja je četiri kilometra iza regularnog prelaza Jarinje, iza punkta EULEX-a, odnosno na taj način ga zaobilaze.

Tako bez ikakvih taksi može da se prošvercuje albanskoj zajednici južno od Ibra, a korišćenjem alternativnih puteva, može ponovo da se vrati u Srbiju, oslobođena PDV-a.

B92: Problem je u tome što je roba koja odlazi dole oslobođena PDV-a i onda nedostatak kontrole može da znači štetu za budžet.

Milovan Krsmanović, viši carinski inspektor: Mi smo više puta ukazivali i to ništa nije tajno, međutim kažem Vam zakonske odredbe vezane za naplatu PDV-a i oslobađanja od naplate PDV-a za teritoriju AP KiM za vreme važenja Rezolucije 1244 su jasno definisane. Znači mi smo sada prinuđeni, da, normalno, postupamo u okviru zakonskih ovlašćenja koja su propisana zakonima i uredbama. Ništa van toga.

Najveći deo proizvoda koji iz Srbije odlazi na Kosovo i dalje je oslobođen PDV-a. Na alterantivnom putu na kojem smo snimili kako se pretače nafta iz cisterne u manju cisternu prikrivenu ceradom, dešava se i prepakivanje sve ostale robe, takođe iz većih u manje kamione. Roba koja tako ulazi na Kosovo nije ocarinjena i može biti prokrijumčarena u južni deo, kao što se to godinama dešavalo. Na taj način pojedinci iz Srbije i iz južnog, odnosno albanskog dela Kosova, godinama dele profit na štetu budžeta. Sa druge, strane kamion koji na primer prevozi robu koja je u Srbiji oslobođena PDV-a zato što ide na Kosovo, može isto tako na tom putu da jedan deo robe proda, a ostatak da vrati u Srbiju i da prodaje po ceni sa PDV-om. Opravdanje predstavnika nadležnih institucija Srbije, odnosno policije, jeste da ih oni sprovode do alternativnog puta koji vodi na Kosovo jer vozači kamiona bojkotuju kosovsku carinu. Međutim, prepakivanje robe dešava se bez ikakvog nadzora, što znači da u trenutku kada se kamion bude vraćao u Srbiju proćiće opet pored policijske patrole na alternativnom putu, koja nema nikakve uslove da proveri da li je u tome prepakivanju u manje kamione predato onoliko robe koliko je prijavljeno poreskim organima na prelazu Rudnica.

Rade Milić, Štab MUP-a Srbije za Kosovo: U takvim slučajevima roba bi, odnosno kamion bi trebao da se vrati ponovo do carinske ispostave, odnosno organa koji je kontrolisao njen istup zarad izvršenja kontrole.

B92: Da, ali mi nismo videli da se to dešava.

Milić: Pa zasigurno da se dešava. Pripadnik policije jeste tamo da iskontroliše robu koja se, odnosno cisternu koja se vraća. Da otvori kamion. Ako nije cisterna da li je u pitanju kamion, kombi, da izvrši pregled vozila. Da izvrši pregled da li je tovar pun, prazan i ostalo. Normalno ako je pun već je tu u obavezi da preduzme određene zakonske mere.

B92: Da, ali jasno je, tu su dva policajca sa automobilom, to ne deluju kao uslovi u kojima se taj posao može obaviti. To hoću da vam kažem.

Milić: Pa znate kako, uslovi su kakvi jesu. Kakvi jesu, jesu. Linija i jeste dugačka sa severa 140 kilometara, znači uvek postoji verovatnoća da može doći do krijumčarenja. Ali uvek je i naša obaveza da sprečavamo to krijumčarenje.

Kako su pokazali snimci Insajdera, na alternativnom putu se prepakuje sve – od brašna do akcizne robe.

Državni službenici prethodno su prihvatili da overe papire o izlasku na Kosovo jer je tako propisano Uredbom o prometu robe koju Vlada Srbije nije izmenila uprkos dogovoru iz Brisela i novonastaloj situaciji.

Novinari Insajdera ovaj serijal rade godinu dana, u međuvremenu promenila se vlast u Srbiji. Aleksandar Vulin, koji je od nedavno šef kancelarije za Kosovo, odbio je razgovor za Insajder uz obrazloženje da ne zna šta se dešava jer je tek preuzeo funkciju.

B92: Znači da je prosto jedna državna odluka doprinela jednom načinu krijumčarenja, da tako kažem.

Rade Milić, Štab MUP-a Srbije za Kosovo: Pa ne bih se složio da je državna odluka. Državna odluka je imala, država je imala najbolju nameru, znači jasne namere- pomoć Srbima zarad njihovog opstanka, održivog opstanka na području severa.

Oni koji na ilegalnom putu robu iz većih kamiona prebacuju u manje, ili naftu iz većih u manje cisterne, tvrde da to rade uz odobrenje države, odnosno zbog toga što je Kosovo deo Srbije i da je upravo držva napravila alternativne puteve.

Radomir Čekrlić, vlasnik firme „Čeki Neco“ : Gradile Opština Leposavić i Opština Raška, sa rašanske strane odradili su oni, Raška, Opština Raška to proširila, taj put i Opština Leposavić.

B92: Znači država je gradila taj...?

Čekrlić: Država je gradila, Opština Raška i lepo.... su gradili put i ti i ti ... jedino nam taj alternativni put ostao da mi se bilo kako snabdevamo, da se mi mučimo sa tim i tako je ostalo, dok nije došao KFOR, čuli su da je neka malverzacija, da su to ogromne pare, koje nije tačno i mislim... i tu je, pominje se neka creva tamo, gledo sam neka creva tamo... ja ovaj, meni bi to smešno bilo jer ne vidim ko će da vrati robu nazad ako je plaćen PDV i sve... i nema razloga da se vrati nazad.

B92: A jel’ znate da je, da je takav način pretakanja goriva iz jedne cisterne u drugu nelegalan?

Čekrlić: Aaa... pa šta ćemo, takva, takva je sudbina. To ja znam da bi trebalo normalno da idemo na pumpu i na jednu stranu i drugu, al’ ne možeš da ideš, kako da ideš?! I mi mora da ostanemo živi, čovek da ostane živ mora da pretače, šta će. Dođe na međuzonu, to svi znaju, zna policija, bitno je da se roba ne vraća za, za Srbiju. To je najbitnije i ništa drugo. Ja ne znam kakva je to hajka, hajka B92 da te Srbe tamo, tih privodite na Kosovo, tolika to hajka, to malo Srba što je ostalo tamo je 90 posto privrednika, koji su ostali sa pumpama, nijedan nije vraćao robu za Srbiju.

B92: Kako su se onda dešavale zloupotrebe?

Čekrlić: Koje zloupotrebe? To je samo propaganda, čista propaganda. Ovo je, nije da li je ovo politički, neke stavove ili politički, ja to ne znam.

Jedan od onih koji se obogatio zahvaljujući odluci Vlade Srbije 2005. godine da se ukine PDV na svu robu koja iz Srbije ide na Kosovo jeste i biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović. On je u decembru prošle godine uhapšen u Srbiji i podignuta je optužnica zbog nedozvoljenog prisvajanja 32 kamiona Hipo lizinga. Prema istragama koje su vođene na Kosovu, Zvonko Veselinović je naftu iz Srbije na Kosovo krijumčario zajedno sa jednim od najpoznatijih pripadnika kriminalnih struktura na Kosovu, Mentorom Bećirijem.

Naim Huruglica, direktor Kosovske carine: Naše istrage ili naši obaveštajci su našli da to je tačno, da su ljudi bez obzira na svoju nacionalnost to su radili zajedno jer mnogo toga je uspelo da izađe i dole, mislim u južnu Mitrovicu ili drugi deo Kosova, pa sigurno to ne bi mogli uraditi sami ljudi iz Srbije ili neko, mislim samo iz severnog dela, nego to su bili Albanci kosovske nacionalnosti.

Zato je UNMIK administracija još tokom 2005., 2006. i 2007., a pre proglašenja nezavisnosti, pokušala da utvrdi načine na koji se roba krijumčari između Srbije i Kosova. U istrazi se došlo do saznanja da su Zvonko Veselinović i albanski biznismen Mentor Bećiri organizovali nelegalni promet nafte. Mentor Bećiri je kum Ekrema Luke, koji je prema informacijama do kojih je došao UNMIK, vrh organizovanog kriminala na Kosovu. U istrazi je UNMIK došao do saznanja da se Mentor Bećiri bavi krijumčarenjem droge i cigareta iz Crne Gore i Albanije, a krijumčarenjem nafte i naftnih derivata iz Srbije.

Hapšen je nekoliko puta, ali je isto tako svaki put pušten jer, kako se navodi u službenim beleškama do kojih je došao Insajder, uživa zaštitu KPS-a i kosovske vlasti. Posle proglašenja nezavisnosti Kosova sve predmeta UNMIK-a preuzeo je EULEX i po svemu sudeći odustalo se od dalje istrage oko nelegalne trgovine naftom u koju je, prema do tada prikupljenim podacima, navodno bio uključen i Veselinović.

B92: I koja je bila veza između njih dvojice?

Naim Huruglica, direktor Carine Kosova: Pa u sumnji su bili da oni rade zajedno u prenosu naftnih derivata, znači od severnog dela na južni, to su bile sumnje mislim znate…

B92: Da Veselinović izvozi iz Srbije?

Huruglica: Da, znači da on radi to, a takođe sarađuje sa Mentorom Bećirijem i svojom grupom da izađe na južni deo. Oni su to uradili mislim na razne načine.

Borislav Pelevic, član odbora za KiM Skupštine Srbije, bivši član predsedništva SNS: Nikada u njegovom poslovanju nije bilo ni jedne primedbe što se tiče njegovog poslovanja. Nikada nije krivično odgovarao. Nikada nije podneta ni jedna prijava za njegovo poslovanje. Ne znam o čemu vi to govorite.

B92: Kako ne znate? Ne znate da je sarađivao sa Mentorom Bećirijem na jugu?

Pelević: To je laž. To je podmetačina vlasti u Srbiji i BIA-e u Srbiji. To je podmetačina. Oni žele od njega da naprave kriminalca i pokušali su da ga ogade srpskom narodu na KiM. Srpski narod dobro zna da on nikada nije sa takvim ljudima, ni sa jednim Albancem on nije poslovao. To su izmišljotine srpske vlasti, koja sebi traži izgovor za njegovo hapšenje.

B92: Čekajte, Vi čim počne da se govori o kriminalu, Vi se pozivate na patriotizam.

Pelević: Nije tačno. Ja sam rekao malo pre, ali vi to nećete da čujete.

Dok su lokalni Srbi prošle godine mesecima na barikadama sprečavali otcepljenje Kosova od Srbije, mašine, bageri i kamioni Zvonka Veselinovića prokopavali su nove, alternativne puteve. Zvonko Veselinović jedan je od onih koji su organizovali lokalne Srbe da barikadama sprečavaju navodno otcepljenje Kosova. Istovremeno, porodica Zvonka Veselinovića je daleko od očiju javnosti priznala državu Kosovo jer je, prema istraživanju Insajdera, registrovala najmanje jednu firmu u prištinskom registru, što znači da su morali da popune formular na kojem piše Kosovo Republika. Proverom u kosovskom registru, novinari Insajdera utvrdili su da je 17. Juna 2008. nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, firma “Team Petrol”, u čijem vlasništvu su pumpe Zvonka Veselinovića, prema kosovskm zakonima, registrovana na njegovog oca Jovana Veselinovića. STR “Kristal”, koja se vodi na brata Zvonka Veselinovića, Žarka registrovana je 18. Februara 2005. , pa se danas kao aktivna navodi u kosovskom registru. Nijedna od ovih firmi, pod ovim nazivom, ne postoji u srpskoj Agenciji za privredne registre.

Isto tako, Zvonko Veselinović, njegova žena i brat bili su na spisku onih koji su dobijali plate od kosovske vlade- odnosno bili su zvanično zaposleni u Pošti Kosova. Istovremeno u medijima je bio označen kao jedan od najvećih patriota koji brani interese Srbije.

Borislav Pelević, član odbora za KiM Skupštine Srbije, bivši član predsedništva SNS: Ne pada mi na pamet štiti bilo koga, pa makar to bio moj prijatelj Zvonko Veselinović, ukoliko se bavio kriminalom. Ja bih prvi izdao nalog, da sam vlast, da se uhapsi, ukoliko bi postojali dokazi da se on bavio kriminalom i da je radio na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

B92: Recite mi kako je jedan tako mlad čovek uspeo tako brzo da se obogati. Njegov otac je imao jednu staklarsku radnju, a sada Zvonko Veselinović ima poslovnu imperiju?

Pelević: Pa kako je uspeo da se obogati recimo bilo koji biznismen u Srbiji, iako su njihovi očevi bili recimo zemljoradnici. Postavljate neka pitanja koja nisu nimalo logična.

INTERVJU PECAT ZVONKO VESELINOVIĆ :

„Svi ovde, svi građani Mitrovice, znaju da sam još od 1999. godine uz narod, da aktivno pružam otpor albanskoj okupaciji. Da se zajedno sa svojim sugrađanima borim za neko bolje sutra. Pre četiri ili pet godina počeo sam ozbiljno da se bavim biznisom. Naravno, bavio sam se isključivo regularnim, legalnim poslovima, i Srbija to zna. Dakle, nisam ništa krijumčario, nisam ništa švercovao, nikakvim kriminalom se bavio nisam.“

Zvonko Veselinović jedan je od prvih “čuvara mosta” u Kosovskoj Mitrovici formiranih 1999. godine. Grupa je organizovana kako bi se vršila kontrola nad kretanjem Albanaca, KFOR-a i UNMIK-a preko mosta u Kosovskoj MItrovici. Ova grupa bila je i neformalna policija Kosovske Mitrovice, čiji su pojedini članovi bili osumnjičeni za razna krivična dela.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM: On je ’99. godine imao 18 ili 19 godina. On je bio prilično hrabar momak tada u to vreme i istakao se u par navrata onako vrlo srčanim nastupima kada je to trebalo.

B92: U kom smislu?

Ivanović: Prosto, nije se plašio ni Albanaca ni Žandarmerije, francuske u to vreme, to mogu da kažem. Inače, bavio se, imao je radnju staklarsku, odnosno u toj radnji, bavio se njegov otac, a on je povremeno samo.

B92: Ne znate da se bavio i narkoticima, da je hapšen 2003. godine?

Ivanović: To sam čuo normalno, optuživali su ga i u javnosti u medijima, ali znate ja više volim da ako je osnovano, da to radi neko ko je za to nadležan. Jer onaj koji ga optužuje bi trebalo da ponudi nešto konkretno. Ja nemam takve podatke.

Zvonko Veselinović hapšen je 2003. godine i zbog sumnje da je preprodavao drogu . Sa njim su tada na prostoru Raške i Novog Pazara uhapšeni i Dražan Stojković i Strahinja Šunjević, iz Kosovske Mitrovice i Novog Pazara. Uhapšeni su pod sumnjom da su organizovali preprodaju preko tri kilograma heroina. Na saslušanju u policiji sva trojica su priznali delo. Veselinović je tada rekao da je nabavio preko tri kilograma heroina od izvesnog vodiča, zvanog Kena iz Prištine. Ovu drogu je zajedno sa Stojkovićem pokušao da proda za 39.000 evra kupcu kog je pronašao Strahinja Šunjević.

Ispostavilo se da je u pitanju bila osmišljena akcija policije Novog Pazara, a kupca je glumio policajac iz SUP-a Novi Pazar koji je, nakon što je preuzeo drogu, pozvao kolege koji su uhapsili svu trojicu.

Priznanje dato u policiji, Veselinović je kasnije povukao pred istražnim sudijom, tvrdeći da su ga u prostorijama SUP-a Novi Pazar tukli i tako primorali da potpiše nešto što se nije desilo. Kako bi dokazao da su ga tukli, Veselinović je istražnom sudiji pokazao modricu na kolenu, što je konstatovano u zapisniku. Kasnije je Okružni sud u Kraljevu prihvatio to kao dokaz da je Veselinović zaista pretučen u policiji.

Tri godine kasnije, nakon dva suđenja, pravosnažnom presudom Okružnog suda u Kraljevu, sva trojica su oslobođena odgovornosti. Dve godine nakon oslobađajuće presude Strahinja Šunjević je uhapšen u Novom Sadu i osuđen na četiri godine zatvora zbog preprodaje heroina sa Kosova na teritoriji Vojvodine.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM: Ali nemojte da sad zbog toga što je postoji kriminalac na severu da idemo da okupiramo specijanim jedinicama ROSU ili ne znam čime, mnogo je veći strah od Prištine nego što, ne znam, strah od postojanja kriminala koji uopšte nije na tako visokom nivou kao što to Priština predstavlja i predstavljaju određeni međunarodni krugovi takođe.

Veselinović je jedan od najboljih primera koji govori o tome kako takozvane patriote, pozivajući se na odbranu srpstva i parole “Kosovo je Srbija” zloupotrebljavaju položaj Srba na Kosovu i pokreću celu državu da stane u odbranu njihovih poslovnih interesa. Tokom prošlogodišnjih barikada proglašen je za jednog od najvećih branitelja Srba.

Istovremeno on je godinama unazad zahvaljujući odluci Vlade Srbije da 2005. godine ukine PDV na svu robu koja iz Srbije odlazi na Kosovo, napravio čitavu imperiju preprodajom nafte. Utisak u javnosti ostao je da na barikadama goloruki narod branio Srbiju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.