Dokumentarni film: Otac Arsenije

Priča o autentičnoj ličnosti iz zlatnog doba Beograda, koja je uspela da umakne generacijskom usudu i da se kroz duhovni rad i stvaranje izbori sa samodestrukcijom. Stomatolog Aleksandar Jovanović, po povratku iz Amerike postaje monah Arsenije. Putuje po svetu i drži predavanja o pravoslavnom hrišćanstvu i o svom životu pre crkve.

Nedavno prebačen u Manastir Ribnica pored Mionice, posle skoro 28 godina provedenih u monaškom životu, otac Arsenije, Beograđanin, kultna ličnost iz 80-ih, radi na obnovi i stvaranju duhovnog i kulturnog centra, koji je početkom 19. veka bio potpuno uništen od strane Turaka. 

Kroz prisećanja o svojoj kompleksnoj prošlosti, otac Arsenije nas uvodi u svoj svakodnevni život, te se isprepletne scene povezuju kroz njegove dnevne monaške aktivnosti u kojima su molitve, služba i negovanje pravoslavlja na prvom mestu. 

Dok slušamo kako odgovara na pitanja o veri i pronalaženju ljubavi prema Bogu, otkrivamo i njegovu umetničku i kreativnu stranu. Kroz njegov meditativni i umetničku proces razotkriva se njegov put ka pravoslavlju i njegova potpuna posvećenost duhovnom životu, a vraća nas i u prošlost, kada je bio mladić u Njujorku. 

Ovaj intimni portret savremenog i nekonvencionalnog monaha prati neverovatna lepota prirode koja okružuje manastir Ribnicu.

OTAC ARSENIJE

Subota, 8. oktobar u 19.00 na Insajder TV

SBB / Total TV - 17, MTS Iris - 118, Supernova - 24, Yettel - 11

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.