Apel međunarodnog PEN centra vlastima zbog pretnji Vidojkoviću

Izvršna direktorka međunarodnog PEN centra Romana Kačioli zatražila je danas od srpskih vlasti da "sa dužnom pažnjom" razmotre pretnje piscu i novinaru Marku Vidojkoviću, nađu počinioce i osiguraju njegovu bezbednost.

Marko Vidojković. Foto: Privatna arhiva/Braca Nadeždić

Kačioli je u pismu predsedniku Komisije za istraživanje ubistava, novinara i članu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Republike Srbije i Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veranu Matiću, izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog pretnji upućenih Vidojkoviću.

"Pretnje smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću intenzivirane su od objavljivanja bestselera 'Đubre', u septembru 2020. godine", ističe čelnica PEN centra, podsećajući da je Vidojković "2021. i 2022. dobio vioše od 50 pretnji smrću", i da je više od 20 prijavio nadležnom tužilaštvu posredstvom pravne službe Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a "pravnosnažne presude su donete u dva slučaja".

"Pretili su mu da će biti upucan u glavu, spaljen ili pretučen na smrt, obešen, da će mu biti odsečen jezik i slomljene ruke, kako više ne bi mogao da piše. Vidojković je prijavio da su ga pojedini predstavnici vlasti i prorežimski mediji u brojnim prilikama javno blatili, od 2019. nadalje, pri čemu su navedeni mediji koordinisali ciljane kampanje protiv njega – što je dovelo do intenzivnog onlajn zlostavljanja i brojnih pretnji smrću", ističe se u pismu PEN centra.

Vidojković je, kako se navodi, za PEN International izjavio i da ga Aleksandar Šapić, potpredsednik vladajuće SNS i gradonačelnik Beograda, pravno uznemirava sa tri sudske tužbe koje dalje podrivaju njegovu sigurnost i ekonomski položaj.

U pismu se podseća i da je "Tereza Ribeiro, predstavnica OEBS za slobodu medija još u junu 2021. godine pozvala na hitnu istragu pretnji smrću upućenih Marku Vidojkoviću, ističući rizike koje nasilje na internetu predstavlja za bezbednost novinara i njihovu sposobnost da rade svoj posao". U januaru 2023, PEN International objavio je saopštenje u kojem oštro osuđuje pretnje Marku Vidojkoviću i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da identifikuju odgovorne i pozovu ih na odgovornost.

"S obzirom da je Vidojkovićev život ozbiljno ugrožen, PEN International je pomogao u njegovoj brzoj evakuaciji i preseljenju; on i njegova porodica su trenutno na bezbednoj lokaciji. Neprekidne pretnje Marku Vidojkoviću dolaze u jeku neprestanih napada na pisce i novinare u Srbiji, orkestriranih od strane različitih aktera, koji imaju za cilj da ućutkaju njihov rad i kritičko izveštavanje", navodi čelnica PEN centra.

Istovremeno naglašava da je PEN INternational, lao članica Platforme Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara, pozdravio osnivanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, u decembru 2020. godine kao "koristan mehanizam kojim bi organizacije civilnog društva uspostavile direktnu vezu sa političkim vođstvom, dajući predloge za adekvatne izmene zakona".

"Neophodna je, međutim, politička volja i još intenzivnije angažovanje relevantnih državnih institucija da se postojeće stanje na terenu promeni", naglašava PEN International. U pismu je izražena "zabrinutost zbog toga što predstavnici vlasti u Srbiji ne doprinose u dovoljnoj meri stvaranju okruženja pogodnog za medijski pluralizam", pre svega izostankom "jasnih i doslednih javnih osuda svih pretnji piscima i novinarima" i "efikasnijim istragama slučajeva ugrožavanja njihove bezbednosti".

Izvor: FoNet