Apel za mir više od 150 intelektualaca sa Kosova: Povucite specijalne policijske jedinice sa severa

Više od 150 intelektualaca i običnih ljudi iz svih krajeva Kosova potpisalo je Apel za mir kojim od međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije i zemalja Kvinte, traže da hitnim merama zaustave dalju eskalaciju nasilja i stvore uslove za miran život na tim prostorima.

Pripadnici Kfora u Zvečanu Foto: Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

"Vi koji ste priznali Kosovo obećanjem da će se izgraditi multietničko i demokratsko društvo, i koji ste godinama radili na afirmaciji njegove nezavisnosti, imate istorijsku i moralnu odgovornost prema sudbini srpskog naroda koji živi na ovim prostorima", ocenili su potpisnici apela navodeći da su duboko zabrinuti situacijom na severu Kosova.

U apelu koji je prosledio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), potpisnici su dodali da od odlučnosti i brzine delovanja međunarodne zajednice, EU i zemalja Kvinte zavisi njihova budućnost i očuvanje mira na Kosovu.

"Istorija će zapamtiti vaše naredne postupke, budite odgovorni vrednostima demokratije u multietničkim društvima na kojima počiva zapadna civilizacija", poručili su oni i zahtevali povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, iz opština, novoizgrađenih baza ali i sa kontrolnih punktova.

Kako je ocenjeno, prisustvo policije u suprotnosti je sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom, a njeno "ponašanje izaziva strah i nemir među lokalnim stanovništvom i predstavlja pretnju po mir".

Zahtevano je da politički predstavnici kosovskih Albanaca koji nemaju demokratski legitimitet napuste opštinske zgrade i druge javne objekta u administrativnim centrima na severu Kosova, i da se obezbedi neometan pristup postojećim službenicima lokalne administracije njihovim kancelarijama do organizacije novih izbora.

Apelovano je i na razmeštanje jedinica Kfora i Euleksa na severu Kosova "u cilju očuvanja mira do trenutka bezuslovnog povratka lokalnih Srba u policiju", primena člana 7. Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formalizaciju statusa Srpske pravoslavne crkve.

Potpisnici apela tražili su i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom "u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, a nakon toga demokratske izbore u opštinama na severu Kosova i uslove za neometan i bezuslovan povratak Srba u institucije.

Traže i primenu odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta i rešavanje svih slučajeva napada na Srbe i njihovu imovinu, uključujući protivzakonitu eksproprijaciju zemljišta, incidente u kojima su pripadnici bezbednosnih službi na Kosovu koristili vatreno oružje, kao i jačanje mera bezbednosti u srpskim sredinama na Kosovu.

Potpisnici apela traže i "prestanak demonizacije srpskog naroda" u javnim nastupima predsednice Kosova, predsednika Vlade Kosova i drugih visokih vladinih zvaničnika iz redova albanske zajednice.

Među potpisnicima su direktor InTer-a Dragiša Mijačić koji je Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za poglavlje 35, Jovana Radosavljević (Nova društvena inicijativa - Leposavić), Milica Andrić Rakić (Nova društvena inicijativa - Zubin Potok), Miodrag Milićević ( Aktiv - Kosovska Mitrovica), Dušan Radaković (ACDC - Kosovska Mitrovica).

Apel su potpisali i sudija u penziji Miroslav Ivanović iz Kosovske Mitrovice, predsednik Srpskog nacionalnog foruma - Gračanica Momčilo Trajković, načelnik hirurgije KBC Kosovska Mitrovica Zvonko Radosavljević, predsednik GI Srpski opstanak - Zvečan Aleksandar Arsenijević, članovi Udruženja porodica nestalih, novinari, umetnici, i drugi pojedinci i organizacije.

Izvor: Beta