Bisljimi: Nije bilo volje kosovske strane da se odluke o tablicama i dokumentima sprovedu ranije

Rukovodilac kosovske delegacije u dijalogu Prištine i Beograda Besnik Bisljimi izjavio je večeras da je primena sporazuma o registarskim tablicama i ličnim dokumentima trebalo da počne 2011. i 2018. godine, ali da nije bilo volje kosovske strane da te odluke sprovede.

Kosovo - Srbija

"To su odluke koje su potpisane u Briselu, ali koje je jednostrano sprovela samo Srbija", kazao je Bisljimi u intervjuu za RTK.

Ulazno-izlazni dokument, koji je Priština htela da uvede od 1. avgusta ove godine, trebalo je da se primenjuje od avgusta 2011, objasnio je Bisljimi, ali istakao da je Kosovo oklevalo i nije pokazalo spremnost da ga primeni.

Kada je u pitanju odluka o registraciji, odnosno zameni registarskih tablica sa imenima kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije za one sa "RKS" oznakama, prema Briselskim sporazumima taj proces je morao biti završen 15. januara 2018. godine, kazao je Bisljimi.

"Odluke su posledica nesposobnosti, nespremnosti prethodnih vlada da sprovedu ono što su same potpisale u Briselu", ocenio je on.

Rekao je da su se pre početka primene tih odluka susreli sa predstavnicima zemalja velike petorke i sa EU i obavestili ih o merama koje moraju da preduzmu dva ili tri dana posle donošenja odluka.

Bisljimi je dodao da je Kosovo odgovorilo na pismo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja oko primene tih sporazuma, objašnjavajući mu da je informativna kampanja za srpske građane Kosova postojala i da je skoro svaki građanin obavešten o merama.

"Pokazali smo mu (Borelju) da onda možemo da razgovaramo o mogućnosti da se to odloži za još mesec dana kako bismo udovoljili njegovoj zabrinutosti, dok smo za dokument za ulazak/izlaz pokazali da nam zapravo nije potrebna informativna kampanja jer ova mera se ne odnosi na građane Kosova, nameće se građanima Srbije koji ulaze na Kosovo i da ova mera ne pogađa Srbe sa severa Kosova", kazao je on.

Kako se čini, kazao Bisljimi, Borel nije bio zadovoljan odgovorom pa je usledila poseta američkog ambasadora na Kosovu, koji je rekao da "ni u kom slučaju međunarodna zajednica ne zahteva preispitivanje mera".

"Međunarodna zajednica je potpuno svesna da je Kosovo potpuno u pravu i da sprovodi mere koje su već dogovorene, da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze u ovom slučaju", kazao je Bisljimi.

On kaže da kada se govori o srpskoj strani, treba imati u vidu "da sve nemire koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizje u zemljama regiona, maskira pod idejom navodnog revolta lokalnih građana".

"Sada je svima stavljeno do znanja da nema pobuna ovdašnjih građana, već su to pobune koje inscenira i diriguje centar u Beogradu i sam Vučić", naveo je Bisljimi.

Naveo je i da postoje dve verzije pisma koje je Borelj uputio kosovskim vlastima, jednu koja je nezvanična i druga zvanična.

"Ali onda smo primetili nešto čudno. Postojale su velike razlike između formulacije u prvom (nezvaničnom) pismu i zvaničnog pisma koje je poslao gospodin Borel. Imamo indikacije zašto se to dogodilo, ali ćemo to koristiti u određenim trenucima tokom razgovora u Briselu", kazao je on.

Bisljimi je kazao da sem te komunikacije više nije bilo kontakata sa Briselom, osim sastanka koji je premijer Kurti imao sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašem Šunjogom.

"Postoji mogućnost da je i zahtev za uključivanje Sjedinjenih Američkih Država došao iz Brisela, ali mi to ne znamo", istakao je Bislimi.

Izvor: Beta