Borelj danas sa ministrima EU o narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine

Portparol za spoljne poslove Unije Peter Stano izjavio je danas da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj obavestiti danas ministre spoljnih poslova EU o napretku dijaloga.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, levo, maše dok stiže na samit EU-Zapadni Balkan, u Tiranu, Albanija. Utorak, 6. decembra 2022. Foto: Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga o sledećim koracima u dijalogu posle sastanaka specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Prištini i Beogradu. 

"Što se tiče sledećih koraka, mogu da kažem da će visoki predstavnik Borelj danas obavestiti ministre o rezultatima sastanaka i o narednim koracima u procesu dijaloga", rekao je portparol EU. 

U Briselu se danas održava redovni sastanak ministara za spoljne poslove Unije, a posle sastanka kasno popodne najavljena je konferencija za štampu visokog predstavnika Borelja. 

Lajčak je posle sastanaka saopštio da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i SAD posetio Beograd i Prištinu kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU što, kako je naglasio, znači punu primenu svih postignutih sporazuma.

Lajčak je na Tviteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima. "Zajedno sa glavnim spoljno-političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom otputovao sam danas na Kosovo i Srbiju da razgovaramo o koracima ka normalizaciji njihovih odnosa na osnovu našeg predloga. To takođe znači punu primenu svih sporazuma. Planiram da uskoro nastavim naše razgovore", poručio je Lajčak u petak na Tviteru.

Izvor: Tanjug