Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je večeras da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. Foto: Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Borelj je u objavi na svom Tviter nalogu naveo da će, ako to ne bude učinjeno, biti ozbiljnih posledice po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani. 

"Sada treba da se obezbedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", napisao je Borelj.

Izvor: Tanjug