Britanski premijer na udaru kritika zbog "šokantnog rasipanja novca"

Predsednik vlade Velike Britanije Riši Sunak našao se na udaru javnih kritika u kojima je obelodanjeno da je u periodu kraćem od dve nedelje Sunak putovao privatnim avionima i potrošio u te svrhe oko 500.000 funti, "šokantno rasipajući novac poreskih obveznika".

Riši Sunak. Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Ove kritike su podstakle britansku opoziciju da napadne Sunaka tvrdeći da "nije u kontaktu sa stvarnošću i nije u stanju da radi na pitanjima očuvanja životne sredine zelenoj agendi", prenosi Rojters.

U otkrivenim dokumentima iz kabineta premijera Sunaka detaljno se opisuju putovanja premijera u inostranstvo u trećem kvartalu 2022. godine.

Otkriveno je da je Sunakov kabinet koštao britanske poreske obveznike oko 108.000 funti za putovanje privatnim avionima do i sa samita Cop27 u Egiptu, 6. i 7. novembra.

Nedelju dana kasnije Sunak je odleteo na samit G20 na Baliju u Indoneziji, vratio se 17. novembra, a ovo povratno putovanje je koštalo više od 340.000 funti.

U decembru je jednodnevni izlet u Letoniju i Estoniju u posetu britanskim trupama koštao više od 62.000 funti.

Dokument o troškovima premijerskog kabineta pokazuje da je skoro 20.000 funti potrošeno na druge troškove kao što su smeštaj, hrana i vize.

Međutim, sve navedeno ne uključuje troškove za službenike koji su takođe išli sa premijerom na ova putovanja, a delegacije su bile različite veličine - od 19 sa premijerkom Liz Tras, do 35 koliko ih je pratilo Sunaka na Bali.

Izvor: Tanjug