Brnabić: Ne očekujem da će EK postupiti po preporukama EP

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da ne očekuje da će Evropska komisija (EK) postupiti po preporukama Evropskog parlamenta (EP). Brnabić je rekla novinarima u Beogradu da preporuke nemaju snagu rezolucije, da EK može da postupa to tim preporukama, ili da ih uzme u obzir, ili da ih ne uzme u obzir i da ne postupa.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić. Foto: Srđan Ilić

„Ima nekoliko zanimljivih stvari u tim preporukama, prva je svakako uvođenje sankcija Rusiji, a druga je međusobno priznavanje sa takozvanom Republikom Kosovo", rekla je Brnabić i istakla da za nju te dve stvari imaju istu težinu.

Ona je rekla da te dve preporuke nisu u interesu Srbije, srpskog naroda i ocenila je da "nije u skladu sa međunarodnim pravom niti Rezolucijom 1244".

Premijerka je istakla da nijedna od stvari koje stoje u preporukama ne stoje u pregovaračkim okvirima sa EU.

Brnabić je rekla da Srbija nije otvorila poglavlje 31, po kome se uskladjuje spoljna i bezbednosna politika sa EU.

Evropski parlament u Strazburu usvojio je juče rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama.

Taj dokument nije pravno obavezujući za evropske institucije i države članice, a njime je Evropski parlament dao preporuke za buduću politiku proširenja Evropske unije.

Izvor: Beta