Brnabić: Obaveza Vlade Srbije da omogući kvalitetne uslove za mlade

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je obaveza Vlade i cilj njene politike da se obezbede uslovi da sva deca ispune potencijale, kao i da je sledeća faza koju će rukovodstvo sprovesti brz i kvalitetan internet za svako mesto u našoj zemlji.

Tagovi:

Ana Brnabić. Foto: Srđan Ilić

Premijerka je prilikom posete Prijepolju, a povodom završetka projekta "Povezane škole - Koraci ka budućnosti", koji je predstavljen u Domu kulture, istakla da joj je naročito drago što u Prijepolju obeležavaju uspešan završetak projekta.

"Danas su ovde deca iz Kraljeva, Beograda, Blaca i Ruskog krstura. Naša je obaveza da im obezbedimo da sutra rade poslove o kojima mi nismo mogli ni da sanjamo, i da budu u mogućnosti da se takmiče sa najboljima iz celog sveta, a oni to mogu", rekla je Brnabić. 

Kako je istakla, "zbog toga nam je važno da svaku našu školu opremimo internetom, i stoga danas slavimo taj uspeh". 

Navela je da će u Prijepolju do kraja 2024. godine biti pokriveno 11 naselja, odnosno da će brzim internetom biti opremljeno 1.847 domaćinstava sa 6.040 stanovnika. 

Brnabić je podsetila da je sledeća faza projekta "korak u budućnost" brz i kvalitetan internet za svako mesto u našoj zemlji. 

"Do 2025. godine pokrićemo preko 99 odsto teritorije centralne Srbije. To je investicija od oko 500 miliona evra, a od toga polovinu će dati država", rekla je ona. 

Istakla je da se ne može očekivati od mladih ljudi da ostanu u svojim mestima ako nemaju internet, pošto im je uskraćena komunikacija sa vršnjacima iz drugih mesta, kao i pristup elektronskoj Upravi koja je potrebna njima i njihovim porodicama.

"U 21. veku internet je jednako važan kao struja i voda", naglasila je Brnabić. 

"Želimo da svakom građaninu ove zemlje obezbedimo da ima sve uslove da ostane tamo gde se rodio, ili tamo gde želi da bude ako se odluči da se iz grada iseli u neku mirniju sredinu", dodala je premijerka. 

Navela je da ona iz dana u dan vidi da se Srbija menja i da ide napred. 

"Važno je da svi iskoristimo šansu da investiramo u mlade ljude", rekla je ona. 

Ana Brnabić, Prijepolje
Premijerka Ana Brnabić u poseti Prijepolju na završetku projekta „Povezane škole – Koraci ka budućnosti“. Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Premijerka se deci obratila rečima "ako vama deco ne omogućimo uslove mi ćemo biti krivi ako ne budete mogli da se takmičite sa vršnjacima u svetu".

Takođe, ona se zahvalila timu koji realizuje projekat, kao i organizacijama koje ga podržavaju, i zamolila ih da se potrude da svi imaju jednake šanse, kao i da se potrude da doniraju više računara. 

Ona je danas obišla karavan Digitalne ekspedicije i izložbu primera primene digitalnih tehnologija u obrazovanju. 

Učesnici su predstavili premijerki interesantne projekte na kojima su radili, između ostalog i naočare koje zvučnom signalizacijom obaveštavaju slepe i slabovide ljude da nailaze na prepreku. 

Uz premijerku, u poseti Prijepolju bili su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš i predsednik Opštine Prijepolje Drago Popadić.

Izvor: Tanjug