Brnabić: Ukidanje bezviznog režima Srbiji nije realno

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da bi ukidanje bezviznog režima građanima Srbije za putovanja u EU bilo bez presedana i da ne misli da realno postoji takva mogućnost.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić. Foto: Srđan Ilić

Ne mislim da realno postoji takva mogućnost. To bi bilo bez presedana. To ne bi bilo u skladu sa evropskim vrednostima ni međunarodnim pravom, tako da ne verujem da smo mi blizu toga, rekla je Brnabić novinarima na predstavljanju istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi u Srbiji i poverenju investitora.

Predstavnički dom holandskog parlamenta, kako su preneli beogradski mediji, usvojio je 8. decembra rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom Evropske unije, odnosno ako ne uvede sankcije Rusiji.

Za eventualnu odluku o suspenziji bezviznog režima za neku od zemalja sa "bele šengenske liste" potrebno je da Evropska komisija razmotri situaciju na terenu i da sačini preporuku a potom da za to glasa kvalifikovana većina zemalja članica EU.

Izvor: Beta