Bugarska: Peti parlamentarni izbori u poslednje dve godine

U Bugarskoj su jutros otvorena birališta za pete parlamentarne izbore u poslednje dve godine.

Parlamentarni izbori u Bugarskoj. Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Glavni konkurenti su, s jedne strane koalicija stranaka desnog centra GERB dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova i partnera iz Unije demokratskih snaga (SDS) i s druge strane, novouspostavljena koalicija prozapadne orijentacije koju čine stranka Nastavljamo promene (PP) i reformistička partija Demokratska Bugarska (DB).

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da dve suprotstavljene koalicije imaju gotovo istu podršku u biračkom telu - koalicija okupljena oko Bojka Borisova 26,2 odsto podrške, a njihovi rivali 25,5 odsto, dok nacionalistička partija Preporod uživa podršku 12,8 odsto birača.

Izbori se održavaju u atmosferi koju karakteriše rasprostranjeno negodovanje prema političkim elitama koje mnogi percipiraju kao nevoljne da se ozbiljno uhvate u koštac sa korupcijom i ekonomskim reformama, navodi Rojters.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ni posle ovih izbora Bugarska neće dobiti funkcionalnu parlamentarnu većinu, što će ugroziti ambicije ove zemlje da se u bliskoj budućnosti pridruži evro-zoni i efikasno iskoristiti pomoć́ Evropske unije za oporavak od posledica pandemije kovida-19, prenosi Rojters.

"Bez obzira ko bude pobedio veliko pitanje će ostati nerešeno - kakvi su izgledi za formiranje nove vlade. Jasno je da trenutno ne postoji politička snaga koja ima ne samo apsolutnu većinu već i dovoljno veliku prednost da formira vladu", ocenila je Genoveva Petrova iz agencije Alfa Risrč.

Biračka mesta biće otvorena do 20 časova po lokalnom vremenu.

Izvor: Tanjug