Bugarskoj vladi izglasano nepoverenje

Bugarskoj vladi liberalnog premijera Kirila Petkova danas je izglasano nepoverenje u parlamentu, čime je zemlja ušla u novu političku krizu posle tri izbora prošle godine.

Skup podrške Vladi u Sofiji. Foto: Beta/AP Photo/Valentina Petrova

Predlog za izglasavanje nepoverenja podržalo je 123 poslanika, dok je 116 bilo protiv od 240 članova Parlamenta, objavio je potpresednik Parlamenta Miroslav Ivanov.

Opoziciona partija desnog centra GERB podnela je zahtev za glasanje o nepoverenju prošle nedelje optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošču da obuzda rastuću inflaciju.

Premijer Kiril Petrov, poslovni čovek obrazovan na Harvardu, formirao je četvoročlanu koalicionu vladu u decembru. On se zalagao za rešenje bilateralnog etničkog-kulturnog spora zbog koga je blokiran napredak Severne Makedonije na putu za EU.

Četrdesetdvogodišnji Petkov koji je obećao da će se boriti protiv korupcije zauzeo je snažan pro-Nato i pro-Evropski stav od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je neuobičajen stav za zemlju sa tradicionalno prijateljskim stavom prema Moskvi, prenosi Rojters. 

sofija protesti
Protesti protiv vlade u Sofiji. Foto: Beta/AP Photo/Valentina Petrova

Analitičari predviđaju da bi nova vlada imala neutralniju poziciju prema Rusiji.

"Ovo glasanje je samo mali korak na dugom putu. Ono što ne razumeju da ovo nije način da se osvoji bugarski narod", rekao je Petkov posle glasanja.

Zemlja se sad suočava sa mogućnošću četvrtih opštih izbora od aprila 2021, što dovodi u rizik više miliona evra EU sredstava za opravak i planove zemlje da usvoji evro 2024.

Predsednik Rumen Radev treba da zakaže prevremene izbore u roku od dva meseca i imenuje prelaznu vladu ukoliko Petkov ne uspe da prikupi većinu za novi kabinet i ako dve druge partije u parlamentu ne mogu da formiraju vladu.

Izvor: Beta