CEP: Pripremili smo model kako bi građani imali konkretne koristi od evrointegracija

Centar za evropske politike (CEP) je kreirao model putem kojeg bi tokom evrointegracija Srbije, građani od tog procesa imali konkretne koristi, izjavila je danas u Beogradu programska direktorka te organizacije Milena Lazarević.

Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike (CEP). Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Prema njenim rečima, CEP je sa partnerima iz Brisela kreator jednog od ključnih modela kako da se postupak faznog pristupanja sprovede, kako da se suštinski operacionalizuje nova metodologija, kako bi građani i privreda dobili podsticaje i pomoć u predpristupnom procesu, koji su do sada bili namenjeni za fazu članstva.

"Predložili smo da pored otvaranja strukturnih fondova i povećanja fondova u predpristupnom periodu, kako budemo napredovali u EU, naši predstavnici mogu da učestvuju u sastancima Evropskog saveta i drugim institucijama. Neće moći da glasaju, ali da mogu da učestvuju u diskusijama i da zaista predstavljaju ono što su naši interesi i naši problemi što je za nas građane jako bitno", rekla je Lazarević novinarima uoči panel diskusije na temu "Od Francuske do Češke".

Predložili su i kako da se članstvo što pre dogodi bez čekanja unutrašnje reforme EU.

Nakon samita čule su se, navela je, pesimistične poruke na Zapadnom Balkanu jer nije bilo konkretnih odluka za nastavak evrointegracija.

"Mislim da nije trenutak za pesimizam zato što smo od Evropskog saveta po prvi put posle skoro 20 godina dobili poruku da ovaj region ima jasnu perspektivu članstva u EU, ne samo generalno evropsku perspektivu", istakla je.

Postoji, dodala je, velika odgovornost i vlasti u regionu, ali i civilnog sektora da se komuniciraju sa građanima pozitivne strane procesa, što se do sada kako je navela, radilo stidljivo.

"Javno mnjenje svuda je zavisno od momenata koji se dešavaju u procesu. Znamo da je u Srbiji javno mnjenje bilo najpozitivnije prema EU u trenutku kada smo dobili viznu liberalizaciju. Upravo je ideja predloga o faznom pristupanju da što više takvih koristi za naše građane imamo u predpristupnoj fazi, da građani što pre osete koje su koristi od procesa pristupanja EU", navela je.

Prema njenim rečima to "nije samo otvaranje, zatvaranje nekih poglavlja, klastera, jer građani od toga nemaju ništa".

"Građani imaju od velikih fondova investicija, od toga da znaju da kada je neka odluka doneta u Briselu da smo uzeti u obrzir, da nismo zaboravljeni i da naši interesi nisu zaboravljeni", navela je Lazarević.

Izvor: Beta