Dačić: Briselski sporazumi kruna učešća Beograda u dijalogu, Zajednica srpskih opština daje širok krug nadležnosti Srbima

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je danas da je jasno napisano šta je Zajednica srpskih opština (ZSO) u Briselskom sporazumu iz 2013. godine i još detaljnije u sporazumu iz 2015. godine, navodeći da su ti sporazumi kruna učešća zvaničnog Beograda u dijalogu uz posredovanje EU.

Ivica Dačić. Foto: Srđan Ilić

"Mi smo potpisali Briselski sporazum zato što je on dobar za našu zajednicu na Kosmetu. On nije idealan, ali u uslovima u kojima smo pregovarali o njemu, to je maksimum koji smo mogli da izdejstvujemo. To su sporazumi koji daju našem stanovništvu u ruke sve poluge upravljanja - od ekonomije, razvoja, obrazovanja, zdravstva, pa do bezbednosti i policije", rekao je Dačić za današnju "Politiku".

Dačić, koji je potpisao prvi Briselski sporazum, dodao je da su oba sporazuma kruna učešća zvaničnog Beograda u dijalogu uz posredovanje EU koja se, kako je istakao, i sama obavezala da će potpisano biti primenjeno.

"Nikada nije postojao razlog da se sporazum ne primeni, osim upornog odbijanja Prištine da ga sprovede i neograničene tolerancije zapadnih posrednika prema njihovoj destrukciji", naveo je Dačić i ponovio da ZSO ostaje glavna tačka dogovora.

Izvor: Beta