Đedović: EPS će veoma brzo dobiti novi Nadzorni odbor

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da će Elektroprivreda Srbije "veoma brzo" dobiti novi Nadzorni odbor.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović. Foto: Srđan Ilić

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da su za odbor došli do veoma dobrih kandidata iz zemlje i sveta i da je cilj da se sa dobrim menadžmentom dođe do stabilne i uspešne kompanije.

Đedović je ponovila da cilj transformacije nije bio da se dođe do privatizacije, ali da buduće investicije zavise od jačine poslovanja.

"Svakako će se odluke donositi u budućnosti, da li da se izađe na tržište kapitala, što je normalno poslovanje velike kompanije, ali pre toga mi stvari moramo da stabilizujemo. Jasno je da takve odluke za sada nema, mi kompaniju prvo moramo da stabilizujemo", rekla je Đedović.

Komentarišući gubite EPS-a iz prošle godine, a dobitak u prvom tromesečju od 34,5 milijardi dinara, Đedović je rekla da ako je toliko promašen plan znači da nešto nije dobro rađeno i da se vidi kašnjenje plana u realizaciji investicija.

Kako je istakla, rezultati moraju da se popravljaju, prvenstveno proizvodnja koja je u maju veoma niska u rudarskom basenu Kolubara.

Ona je istakla da je cilj transformacije EPS-a da preduzeće radi bolje.

Upitana o izdvajanju 11 malih hidroelektrana i formiranju zajedničke kompanije EPS sa mađarskom elektroprivredom, Đedović je rekla da je neko zlonamerno u javnost pustio tu tačku dnevnog reda Nadzornog odbora, ali nije dao potpunu informaciju.

Ona je rekla da je Nadzorni odbor EPS-a odbio tu tačku dnevnog reda.

Đedović je dodala da je Mađarska strateški partner i da se želi dublja saradnja po pitanju elektroprivrede.

Upitana o investiciji u Kolubaru B, Đedović je rekla da na sajtu Vlade Srbije nema odluke o tome, već da će projekat biti uzet u razmatranje.

"Moramo dobro da sagledamo da li ima dovoljno pretpostavki da se on realizuje, da li imamo dovoljno uglja, dovoljno biomase, dovoljno otpada, da li to moramo da uvozimo, da li bi projekat bio isplativ, pre nego što možemo da uložimo 450 miliona evra u taj projekat", rekla je Đedović.

Izvor: FoNet