Devenport: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti

Šef Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport rekao je danas da se bez učešća Srba u institucijama Kosova, kao što su policija, pravosuđe, opštinske administracije, "neće vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu".

Foto: Insajder

"Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na severu imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim", rekao je Devenport za RTK.

On je dodao da je situacija na severu Kosova i Metohije "vrlo napeta".

"Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su ranjeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima ozbiljno. Mora, pre svega, da dođe do smirivanja tenzija i do deeskalacije situacije", istakao je Devenport.

On je istakao da se nada da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine.

"To zavisi od angažovanja i Prištine i Beograda u vezi sa implementacijom svega što je dogovoreno. Moram da dodam da bi trebalo da dođe do pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, o čemu ima govora u procesu pristupanja EU", dodao je Devenport.

On je rekao da je po pitanju imovine manastira Visoki Dečani stav OEBS jasan, a to je da odluka Ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je "u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu".

Izvor: Tanjug