DPA: Nemačko-francuski plan - da li Beograd odustaje od destruktivne politike

Decenijama se skoro ništa nije pomeralo u Hladnom ratu Srbije i Kosova a sada francusko-nemački plan ima jednoglasnu podršku Zapada, piše nemačka agencija DPA postavljajući pitanje da li Beograd odustaje od destruktivne politike.

Aleksandar Vučić. Foto: Srđan Ilić

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da bi mogao da prihvati francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom, DPA prenosi Vučićeve reči da su mu zapadni pregovarači dali izbor – da prihvati plan ili da trpi posledice prekida pregovora o pristupanju EU i povlačenja stranih investicij.

"Ako je izbor da dobijemo sankcije – a šta bi bila gora sankcija od povlačenja investicija – ili da s druge strane odmah prihvatimo sve što članstvo Kosova u UN znači, onda sam za put kompromisa, ma koliko on bio sporan", rekao je Vučić u ponedeljak uveče u obraćanju javnosti.

Kako prenosi Dojče vele (DW), nemačka agencija u izveštaju podseća da je Kosovo, sada gotovo isključivo naseljeno Albancima, nekada bilo deo Srbije. Nakon oružane pobune kosovskih Albanaca i masovnog kršenja ljudskih prava od strane srpskih snaga bezbednosti, NATO je u proleće 1999. bombardovao Jugoslaviju koja se tada sastojala od Srbije i Crne Gore.

Od 1999. do 2008. tim područjem je upravljala administracija UN, Unmik, a 2008. Kosovo se proglasilo nezavisnim. Srbija do danas nije priznala taj korak i polaže pravo na tu teritoriju. Diplomatski napori Zapada proteklih godina nisu rezultirali značajnijom normalizacijom situacije, a nedavno su tenzije ponovo eskalirale u vidu blokada puteva i pucnjave, dodaje se.

Za francusko-nemački plan, nastavlja DPA, saznalo se u jesen prethodne godine. On nikada nije zvanično objavljen, ali njegove ključne tačke su poznate otkako je dostavljen stranama. Plan, između ostalog, predviđa da Srbija i Kosovo uzajamno prihvate sadašnje granice, iako se formalno ne priznaju kao države.

Konkretno, to bi značilo da bi Srbija prestala da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama – što ona čini uz aktivnu podršku Rusije. Prijem Kosova u UN do sada nije uspeo zbog veta stalne članice Saveta bezbednosti Rusije.

"Nema reči o tome da podržavamo ulazak Kosova u UN, ali bismo de fakto prihvatili njegovo članstvo", rekao je Vučić.

Ako bi se to dogodilo, to bi zapravo bila prekretnica u Vučićevoj kosovskoj politici, koja je do sada bila zasnovana na srpskom nacionalizmu, ocenjuje DPA.

Agencija prenosi Vučićeve reči da se "geopolitička situacija promenila" i da zbog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine vlada "nervoza u Evropi" a "eskapade u sopstvenom dvorištu" se više ne tolerišu.

Francusko-nemački plan je postao plan EU, koji podržava i pet država-članica koje još nisu priznale Kosovo: Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar.

Zbog toga očigledno ima previranja u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsednika Vučića. Na sednici odbora SNS proteklog vikenda nekoliko učesnika izrazilo je protivljenje eventualnoj promeni kursa. Vučić, koji je i šef SNS, tada je zapretio ostavkom, posle čega su sve kritike utihnule, prenosi DPA pozivajući se na srpske medije.

Vučić je u ponedeljak uveče naglasio da još ništa nije odlučeno. Zadnju reč bi morao da ima srpski parlament, a "možda i narod", zaključuje svoj izveštaj nemačka agencija DPA.

Izvor: Beta