Eskalacija sukoba u Sudanu nakon isteka dogovora o prekidu vatre

U Kartumu, glavnom gradu Sudana, danas je došlo do žestoke eskalacije sukoba u nekoliko delova prestonice nakon isteka sporazuma o prekidu vatre između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Borbe u Kartumu, Sudan. Foto: TanjugAP Photo/Marwan Ali

Jedan vojni avion se srušio u Omdurmanu, javlja Rojters. Među oblastima u kojima su prijavljene borbe bile su centralni i južni Kartum i Bahri. 

"U južnom Kartumu živimo u strahu od bombardovanja, zvukova protivavionskih topova i nestanka struje. U pravom smo paklu", rekla je 34-godišnja stanovnica Sara Hasan za britansku agenciju. 

Osim glavnog grada, smrtonosne borbe su izbile i u udaljenom zapadnom regionu Darfura. Sporazum o prekidu vatre počeo je 22. maja i istekao je u subotu uveče, što je dovelo do izvesnog smanjenja intenziteta borbi i ograničenog humanitarne pomoći pristupa, ali je kao i prethodni sporazumi o primirju više puta prekršen. 

Saudijska Arabija i SAD saopštile su da nastavljaju sa svakodnevnom saradnjom sa delegacijama vojske i RSF-a, koje su ostale u Džedi, i pored toa što su prošle nedelje obustavljeni pregovori o produženju mira. 

U sukobu vojske i paravojnih snaga koji je počeo sredinom aprila dosad je stradalo više stotina ljudi, a oko 1,2 miliona ljudi je raseljeno unutar zemlje, dok je još 400.000 osoba pobeglo u susedne države.

Izvor: Tanjug