EU uvela sankcije desetini iranskih zvaničnika zbog gušenja protesta

Evropska unija je danas uvela sankcije desetini iranskih zvaničnika među kojima su ministri vlade, regionalni guverneri i poslanici, osumnjičeni za nasilno gušenje demonstracija u toj državi. Uprkos pozivu Evropskog parlamenta, Unija nije uvela sankcije Revolucionarnoj gardi.

Protest u Iranu. Foto: Beta/Hawar News Agency/AP

Na sastanku u Briselu, ministri spoljnih poslova EU složili su se da iranskom ministru sporta i omladine Hamidu Sajadiju zabrane putovanja i zamrznu imovinu, optužujući ga da je vršio pritiske na iranske sportiste da ne govore o problemima.

Na meti su takođe bile iranske specijalne policijske snage, optužene za upotrebu "prekomerne i smrtonosne sile protiv nenaoružanih demonstranata, među kojima je bilo žena i dece, otvaranjem vatre iz automatskog oružja na demonstrante".

Imovina je zamrznuta i Štabu za zagovaranje prava i zabranu zla, iranskoj vladinoj instituciji za koju EU veruje da je odgovorna "za utvrđivanje i primenu preterano strogih modela ponašanja u društvu".

Sankcijama su pogođene i kompanije povezane sa sajber bezbednošću, špijunskim softverima, filtriranjem društvenih medija i proizvodnjom bezbednosne opreme koja je navodno korišćena u akciji. Restriktivne mere izrečene su i visokim oficirima Revolucionarne garde.

EU je već uvela tri paketa sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama, među kojima su se našli ministri vlade, vojni oficiri i iranska policija za moral, zbog kršenja ljudskih prava tokom nasilnog gušenja protesta, koji su izbili u Iranu sredinom septembra zbog smrti Mahse Amini.

Najmanje četiri osobe su pogubljene od početka demonstracija, nakon brzih suđenja iza zatvorenih vrata. Najmanje 522 osobe poginule su tokom četiri meseca demonstracija, a više od 19.200 uhapšeno.

Na sastanku u Briselu nije dodata Revolucionarna garda na listu "terorističkih organizacija" uprkos prošlonedeljnom apelu Evropskog parlamenta da to učine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji je predsedavao sastankom, rekao je da se to može dogoditi samo kada sud u nekoj državi članici donese presudu kojom se iranski gardijski korpus osuđuje za terorističke akte.

Iranski zvaničnici saopštili su juče da će pripreminiti "recipročne" mere ukoliko EU odluči da Revolucionarnu gardu stavi na crnu listu i da bi u tom slučaju Teheran armije mnogih evropskih zemalja svrstao u "terorističke grupe".

Izvor: Beta