Evroposlanici traže da se počnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Evropski parlament (EP) traži od Saveta da otvori pregovore o članstvu u EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, posebno u geostrateškom kontekstu rata u Ukrajini.

Sala Evropskog parlamenta. Foto: Marius Oprea/Unsplash

U dva dana usvojeni su izveštaji, u kojima se ocenjuje napredak Severne Makedonije i Albanije na putu ka članstvu u EU, Parlament traži od Saveta da zvanično počne pristupne pregovore sa tim zemljama ukazujući na geostrateški kontekst odnosa sa Rusijom i njenu agresiju na Ukrajinu.

Kako se navodi u saopštenju EP, evroposlanici pozivaju EU da kritički proceni "istorijski značajne bezbednosne implikacije" takve odluke po stabilnost i jedinstvo evropskog kontinenta i Zapadnog Balkana.

Iako su obe zemlje ispunile uslove koje je postavio Evropski savet i postigle trajne rezultate, Savet im nije otvorio pregovore o članstvu, naveli su u izveštajima poslanici EP dodajući da je to narušilo stav javnosti prema EU i predstavlja ozbiljnu opasnost za politiku proširenja u celini.

Evroposlanici takođe ohrabruju Bugarsku i Severnu Makedoniju da spor oko kulturno-istorijskih pitanja rešavaju odvojeno od pristupnog procesa Severne Makedonije.

U izveštaju o Albaniji pohvaljena je strateška orijentacija i nepokolebljiva posvećenost te zemlje evrointegracijama i izražena jasna podrška njenoj demokratskoj transformaciji i težnji za članstvom u EU.

Evroposlanici traže od Albanije da očuva i pojača napore da još efikasnije reformiše pravosuđe, jača demokratiju, vladavinu prava i ekonomiju.

Takođe Albanija treba da osnaži civilno društvo, bori se protiv korupcije i organizovanog kriminala, obezbedi slobodu medija i garantuje zaštitu manjinskih prava, uključujući LGBTQI zajednice.

Izvestiteljka EP za Albaniju Izabel Santuš (S&D) rekla je da ta zemlja nastavlja fundamentalne reforme i ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu.

"Jedino ispravno je da Savet konačno otvori pregovore sa Albanijom koji već dugo kasne, ne samo zbog suočavanja sa rastućim geostrateškim izazovima", rekla je Santuš.

Izveštaj o Albaniji usvojen je sa 519 glasova za, 52 protiv i 28 uzdržanih.

Istovremeno je EP pohvalio kontinuirane napore Severne Makedonije da ojača vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i manjinska prava, reformiše javnu administraciju, konsoliduje slobodu medija, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U izveštaju se ukazuje i na opasnost od povećanja ekonomske i energetske zavisnosti od Kine i Rusije i upozorava da zavisnost od kineskih investicionih zajmova pojačava ranjivost regiona.

Izvestilac za Severnu Makedoniju Ilhan Kjučuk (Obnovimo) rekao je da je ta zemlja pokazala najbolji rezultat u demokratskoj tranziciji na Zapadnom Balkanu i da se potpuno uskladila sa spoljnom politikom EU oko ruske agresije na Ukrajinu.

"Pozdravljam pozitivno angažovanje na rešavanju bilateralnih pitanja i pozivam Bugarsku i Severnu Makedoniju da što pre nađu obostrano prihvatljivo rešenje", rekao je Kjučak.

Za izveštaj o Severnoj Makedoniji glasalo je 508 evroposlanika, 56 je bilo protiv a 35 uzdržano.

Izvor: Beta