FBI otkrio zaveru za ubistvo kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta II suočila se sa potencijalnom pretnjom atentatom tokom posete SAD 1983. godine, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti FBI.

Kraljica Elizabeta II. Foto: Tanjug/AP Photo /Dave Thompson, Pool

Federalni istražni biro objavio je, nakon njene smrti prošle godine, fajlove koji se odnose na putovanja pokojne kraljice u SAD.

Oni pokazuju kako je FBI, koji je pomogao da se obezbedi bezbednost monarhinje tokom njenih poseta, bio zabrinut zbog pretnji "IRA"-e.

Pretnja atentatom upućena je policajcu u San Francisku.

Prema dosijeu, policajac koji je posećivao irski pab u San Francisku upozorio je federalne agente na poziv čoveka koga je sreo na mestu događaja.

Policajac je tvrdio da mu je muškarac rekao da traži osvetu za svoju ćerku koju je "ubio gumeni metak u Severnoj Irskoj".

Pretnja je stigla 4. februara 1983. - otprilike mesec dana pre posete kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

"Hteo je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili tako što bi bacio neki predmet sa mosta Golden Gate na Kraljevsku jahtu Britanija kada plovi ispod, ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu kada je posetila Nacionalni park Josemiti“, dokument kaže.

Kao odgovor na pretnju, Tajna služba je planirala da "zatvori šetališta na mostu Golden Gejt kako se jahta približava". Nejasno je koje su mere preduzete u Josemitu, ali poseta je održana. FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Keš memorija od 102 stranice postavljena je na Trezor, informativnu veb stranicu FBI-a, u ponedeljak, nakon zahteva po Zakonu o slobodi informacija koji su podneli američki mediji.

Mnoge državne posete pokojne kraljice SAD, uključujući posetu Zapadnoj obali 1983. godine, došle su tokom pojačanih tenzija usred nevolja u Severnoj Irskoj.

Godine 1976. pokojna kraljica bila je u Njujorku na proslavama američke dvestogodišnjice.

Dokumenti otkrivaju kako je pilotu izdat sudski poziv za letenje malim avionom iznad Bateri parka sa natpisom "Engleska, gubi se iz Irske“.

Dosijei pokazuju kako je FBI ostao na oprezu u pogledu onoga što je smatrao stvarnim potencijalom pretnji pokojnoj kraljici.

Njen drugi rođak lord Mauntbaten poginuo je u bombardovanju "IRA"-e kod obale okruga Sligo, Republika Irska, 1979. godine.

Uoči lične posete pokojne kraljice Kentakiju 1989. godine, interni dopis FBI-a je glasio "mogućnost pretnji Britanskoj monarhiji je uvek prisutna od strane Irske republikanske armije (IRA)“.

Nastavilo se da se "od Bostona i Njujorka traži da ostanu oprezni zbog bilo kakvih pretnji kraljici Elizabeti II od strane članova 'IRA'-e i da to odmah dostave Luisvilu“, u Kentakiju.

Poznato je da je pokojna kraljica, koja je posedovala trkačke konje, nekoliko puta tokom svog života posetila Kentaki da bi uživala u državnim konjičkim događajima, uključujući derbi u Kentakiju.

U državnoj poseti 1991. godine, pokojna kraljica je trebalo da vidi bejzbol utakmicu Baltimor Oriolesa sa predsednikom Džordžom H. Bušom.

FBI je upozorio Tajnu službu da "irske grupe" planiraju proteste na stadionu i da je "jedna irska grupa rezervisala veliki blok karata za tribine" za utakmicu.

Biro je za En-Bi-Si njuz rekao da možda postoje "dodatni zapisi" osim onih koji su objavljeni ove nedelje, ali nije odredio raspored za njihovo objavljivanje.

Izvor: BBC