FHP: Institucije Srbije i Hrvatske da prestanu sa političkim zloupotrebama žrtava Oluje

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da ni nakon 27 godina, pravda za žrtve "Oluje" nije dostignuta, te pozvao institucije Srbije i Hrvatske da prestanu sa političkom zloupotrebom žrtava kroz nacionalističke diskurse.

Arhivska fotografija iz Augusta 1995 Srpskih izbeglica iz Krajine posle vojne operacije "Oluja" hrvatskih snaga bezbednosti. Foto: Srđan Ilić

"Umesto toga, potrebno je uspostaviti međudržavnu saradnju u procesuiranju odgovornih za zločine počinjene u Oluji, a žrtvama omogućiti sticanje statusa civilnih žrtava rata i dostojanstvene uslove života", naveo je FHP u saopštenju.

Navedeno je da se danas navršava 27 godina od vojno-policijske operacije "Oluja" tokom koje su hrvatske oružane snage počinile sistematske i rasprostranjene zločine nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti.

"Stav FHP-a je da ratni zločini počinjeni tokom "Oluje" moraju biti procesuirani i da bi međudržavni sporazum o procesuiranju optuženih doprineo pravdi za žrtve i vladavini prava daleko više od suđenja u odsustvu, koja postaju praksa u celom regionu", navodi se u saopštenju.

Podseća se da se u Srbiji, od 2015. godišnjice "Oluje" obeležavaju centralnim državnim komemoracijama, u zajedničkoj organizaciji sa Republikom Srpskom.

Ocenjeno je da "viktimološki diskurs koji prati državna obeležavanja "Oluje" politički zloupotrebljava žrtve i izvučen je iz šireg konteksta rata u Hrvatskoj".

"Pored toga što su žrtve i njihove porodice nevidljive za institucije Srbije, na obeležavanjima se ignorišu činjenice o prisilnoj mobilizaciji izbeglica, ali i o etničkom čišćenju koje su srpske snage sprovodile pre "Oluje" na teritoriji tzv. Republike Srpske Krajine", naveo je FHP.

FHP je naveo i da "predstavnici vlasti u Srbiji tokom cele godine instrumentalizuju sećanje na "Oluju" u svrhu zastrašivanja, ratnog huškanja, obračuna sa političkim protivnicima i istorijskog revizionizma".

Navedeno je da se u Hrvatskoj godišnjice "Oluje" proslavljaju na najvišem državnom nivou, kao dan pobede i oslobođenja, uz ignorisanje civilnih žrtava srpske nacionalnosti.

Na marginama ovih proslava česta je ustaška ikonografija, podseča se u saopšetnju.

"Iskorak ka pomirenju učinjen je pre dve godine, kada je potpredsednik vlade iz redova srpske manjine Boris Milošević prisustvovao proslavi Oluje u Kninu, a hrvatski premijer i ministar branitelja komemoracijama srpskih žrtava u Gruborima i Varivodama", dodao je FHP.

Podsetio je da to nije postalo praksa u zvaničnoj politici sećanja i da su godišnjice "Oluje" praćene odlikovanjem lica osumnjičenih ili optuženih za ratne zločine, što, kako je navedeno u saopštenju, dovodi do produbljivanja nepoverenja među zajednicama.

Izvor: Beta