Grajner u Rusiji osuđena na devet godina zatvora, Bajden traži da bude oslobođena

Ruski sud osudio je danas američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora proglasivši je krivom za posedovanje i šverc droge.

Košarkašica Britni Grajner. Foto: Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Sud je naložio i da Grajner plati novčanu kaznu u iznosu od milion rubalja odnosno 16.000 dolara.

Sud je u presudi naveo da je Grajner zločin počinila namerno, iako je ona kazala da je počinila grešku, preneo je Rojters.

Rusko tužilaštvo zatražilo je za Grajner kaznu zatvora u trajanju devet i po godina zbog šverca droge, dok je odbrana tražila od suda da je oslobodi optužbi.

Zvezda WNBA košarke i dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što je u njenom prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

Bajden: Presuda Grajner neprihvatljiva, Moskva da je oslobodi

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je neprihvatljiva presuda ruskog suda američkoj košarkašici Britni Grajner na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge u Rusiji i pozvao Moskvu da je odmah oslobodi.

"Danas je američka državljanka Britni Grajner osuđena na zatvorsku kaznu koja je još edan podsetnik na ono što je svet već znao: Rusija pogrešno zatvara Britni", naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters.

On je dodao da je to neprihvatljivo i pozvao Rusiju da Grajnerovu odmah oslobodi, "kako bi mogla da bude sa svojom partnerkom, voljenima, prijateljima i saigračicama".

Izvor: Tanjug