Hoti: Međunarodni partneri zahtevaju hitno osnivanje Zajednice srpskih opština

Bivši premijer prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas da međunarodni partneri od Prištine zahtevaju da se odmah uspostavi Zajednica srpskih opština.

Bivši premijer prištinskih institucija Avdulah Hoti. Foto: Hubert Burda Media/Flickr

On je ocenio da je Priština u nepovoljnom položaju u dijalogu sa Beogradom zbog nepromišljenih postupaka aktuelnog premijera Aljbina Kurtija.

Hoti za Kosova pres tvrdi da je njegova vlada ostavila okvir za dijalog koji je imao za cilj obostrano priznanje, ali su Kurtijevi postupci unazadili ovaj proces.

"Smatram da je pogrešan pristup ove vlasti, od samog početka, doveo do ove situacije, da sada naši međunarodni partneri zahtevaju da se odmah formira Zajednica srpskih opština", naveo je Hoti. 

Kako je ocenio, prethodna vlada prištinskih institucija je sa međunarodnim partnerima dogovorila okvir dijaloga koji se nije doticao ovih tema i nije uključivao teme, kako je naveo, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Hoti je naveo da je Priština u najnepovoljnijem položaju za dijalog zbog odluka koje su dovele do zaoštravanja situacije na severu KiM i povlačenja Srba iz prištinskih institucija.

Izvor: Tanjug