Inicijativa mladih za ljudska prava: Preteći grafit na zgradi u Borči gde živi naša programska direktorka

Preteći grafit koji sadrži puno ime i prezime programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofije Todorović osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kojem ona živi, saopštila je Inicijativa.

Tagovi:

Grafit na zgradi u Borči Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Pored njenog imena napisana je seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo "Z", koje simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.  

"Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku", ističe se u saopštenju.  

Dodaje se da je cilj grafita ućutkivanje boraca za ljudska prava u Srbiji, naročito onih koji slobodno i glasno govore o ratnom nasleđu i javno kritikuju i osuđuju sve oblike ratnih razaranja uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu.  

"Zabrinuti smo već dugo zbog vidne eskalacije nasilja u našoj zemlji i nedostatka jasnog odgovora institucija", ističe se u saopštenju. 

Todorović je istakla da nju zanimaju mir i sloboda, a ne "nasilje odeveno u slobodu i podvedeno pod demokratsku praksu", jer je to i dalje samo nasilje.  

Slučaj je prijavljen policiji. 

Poverenica: Pronaći i sankcionisati počinioca

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovića osudila je uvredljiv grafit upućen programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava Sofiji Todorović.

"Važno je da nadležni organi postupe u skladu sa zakonom, pronađu i sankcionišu počinioca imajući u vidu da su aktivisti za ljudska prava neretko na meti napada zbog svojih stavova", navela je poverenica na društvenoj platformi X, nekadašnjem Tviteru.

— Poverenica (@ravnopravnostRS) August 16, 2023

Ambasada Ukrajine šokirana pretnjama

Ambasada Ukrajine saopštila je danas da je šokirana pretnjama koje su upućene programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava Sofiji Todorović, zbog čega poziva nadležne organe Srbije da odmah reaguju.

"Ambasada izražava podršku aktivistkinji za ljudska prava Sofiji Todorović, koja je više puta dokazala svoju posvećenost cilju zaštite ljudskih prava", navodi se u saopštenju i dodaje da je neprihvatljivo napadati i zastrašivati predstavnike civilnog društva.  

"Prisustvo simbola Putinove agresije, kukasti krst našeg vremena 'Z' na grafitu koji predstavlja pretnju aktivistkinji za ljudska prava, pokazuje da snage koje podržavaju ubistvo hiljada civila, među kojima je već više od 500 dece, od strane neljudi iz Kremlja u nezavisnoj i suverenoj državi Ukrajini po svaku cenu nastoje da prošire talas nasilja u Srbiji", ističe se u saopštenju.  

Prema navodima Ambasade, to pokazuje i ozbiljnost njihovih pretnji aktivistkinjama i aktivistima civilnog društva u Srbiji, kao i Sofiji Todorović lično.  

"Pozivamo nadležne državne i lokalne organe vlasti Srbije, zemlje kandidata za članstvo u EU, da na odgovarajući način reaguju i zaštite bezbednost i dostojanstvo, uključujući i hitno uklanjanje grafita koji predstavlja pretnju Sofiji Todorović", naglasili su iz Amabasade Ukrajine. 

Izvor: FoNet, Insajder