Iran signalizira odlučnost da kažnjava žene koje ne nose marame preko glave

Tvrdolinijski iranski poslanik Hosein Ali Hadži Deligani postavio je ultimatum pravosuđu da u narednih 48 sati donese mere na osnovu kojih će policija moći da zaustavlja žene koje ne nose hidžab - marame kojima pokrivaju glave, ali ne i lice.

Teheran, Iran. Foto: Beta/AP Photo/Vahid Salemi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana u četvrtak je saopštilo da se mora primenjivati zakon o nošenju hidžaba i da neće neće biti povlačenja ili popustljivosti, piše Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju se navodi da je hidžab suštinski element islamskog prava i jedan od ključnih principa Islamske Republike Iran.

Deligani je ponovio stav šefa pravosuđa u Iranu Golam-Hoseina Mohsenija Edžeija koji je nedavno izjavio da će "bez milosti" progoniti žene koje su na javnom mestu bez marame.

Veliki broj žena u Iranu pobunio se protiv tog zakona posle Mahse Amini koju je privela policija za moral jer je prošlog septembra prekršila propis tako što joj je ispod marame virio pramen kose.

Masovni protesti koji su izbili širom Irana u septembru su policijske snage Irana ugušile bezobzirnom silom.

Ipak mnoge žene iako rizikuju da budu uhapšene, odbijaju da se povinuju zakonu i mogu se videti bez marama u tržnim centrima, restoranima i na ulicama širom zemlje.

Po šerijatskom pravu koje je na snazi u Iranu, nametnuto "Islamskom revolucijom" 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju kosu i nose dugačku, široku odeću. Ako to prekše, mogu biti javno ukorene, a i kažnjene novčano ili zatvorom.

Izvor: Beta