Izrael se žalio Nemačkoj zbog prisustva nemačkog ambasadora sudskoj raspravi

Vlada Izraela se žalila Nemačkoj zbog prisustva nemačkog ambasadora u Vrhovnom sudu prošle nedelje tokom rasprave o legalnosti sudske reforme vlade premijera Benjamina Netanjahua, rekao je 18. septembra jedan diplomatski zvaničnik.

Vrhovni sud Izraela razmatra zakonitost sporne revizije pravosuđa, u Jerusalimu. Foto: Tanjug/Debbie Hill/Pool Photo via AP

Žalba poslata po naredbi ministra spoljnih poslova Izraela Elija Koena izazvala je diplomatski spor između dve zemlje saveznice, a nemački lideri su branili svog ambasadora od kritika.

Izraelski zvaničnik, koji je dao izjavu pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je Izrael izrazio svoju "uznemirenost" preko diplomatskih kanala, uključujući ambasadu Izraela u Berlinu.

On je dodao da je odluku o tome doneo najviši zvaničnik u ministarstvu.

AP navodi da je ministar Koen blizak saveznik Netanjahua.

Sudska rasprava prošlog utorka bila je prvi izazov Netanjahuovoj spornoj sudskoj reformi koja je duboko podelila izraelsku javnost i dovela zemlju na ivicu ustavne krize.

Pre rasprave ambasador Nemačke Štefen Zajbert je postavio video snimak sebe na mreži Iks u sudnici uz opis "Mesto na kojem bi trebalo biti ovog jutra" i uz hebrejski haštag Vrhovnog suda.

"Mislim da se nešto važno događa ovde za demokratiju Izraela. Mi kao prijatelji Izraela posmatramo Vrhovni sud sa velikim interesovanjem i ja sam želeo da se i sam uverim", rekao je ambasador na hebrejskom jeziku.

U Njujorku je kancelar Nemačke Olaf Šolc branio ambasadora od kritika Izraela, rekavši novinarima da je on "veoma posvećen čovek sa vrlo jasnim principima" i da "veruje da svako to zna, uključujući Izrael".

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je dodala da je "svakodnevni posao diplomata da prate razvoj događaja u stranim zemljama", te da je "takođe normalno da se ide na javna saslušanja ili javne sudske slučajeve" i da je to deo posla.

Šolc i Netanjahu sastaće se, kako je planirano, sutra na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Izvor: Beta/AP