Izraelska policija ubila muškarca kraj svetilišta u Jerusalimu

Izraelska policija je protekle noći ubila muškarca koji je navodno pokušao da otme oružje policajcu kraj kompleksa džamije Al-Aksa, navedeno je u policijskom saopštenju.

Jerusalim. Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Ubijen je 26-godišnjak iz beduinskog sela Hura na jugu Izraela.

Incident u jerusalimskom Starom gradu se dogodio kada su policajci zaustavili tog mladića radi kontrole.

Izraelski mediji prenose policijsko saopštenje da je on napao policajca, zgrabio njegovu pušku i uspeo da ispali jedan hitac. Policajci su odgovorili pucnjavom, jer su se osećali ugroženim.

Očevici su, međutim, izjavili za izraelski novinski sajt Ynet da žrtva Muhamed Elasibi, koji je nedavno završio studije medicine u Rumuniji, nije predstavljao opasnost, već da je intervenisao jer su se policajci loše ponašali prema jednoj ženi, kojoj je pokušao da joj pomogne.

"Pucnjava je bila potpuno nepotrebna", rekao je neimenovani očevidac, ističući da žrtva nije bila naoružana.

Na snimcima postavljeim na društvenim mrežama vidi se da su jake snage policije bile razmeštene u prolazima i ispred kapija koje vode do džamije Al-Aksa, treće po značaju u islamu, objavio je AP.

Izbili su sukobi između policije i palestinskih prodavača i vernika koji su noć proveli moleći se u džamiji povodom svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

Više od 200.000 Palestinca se okupilo ranije u petak na podnevnim molitvama koje su kao i obično završene trvenjem sa policijom.

Mesto na kome se nalazi džamija Al-Aksa muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al - Šarif), a ono je sveto i za Jevreje jer su na njemu nekada bili drevni jevrejski hramovi.

Sukobi na tom svetilištu su se ranijih godina širili i na okupiranu Zapadnu obalu i prerastili u borbe između Izraela i Hamasa, vladajućeg na drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze.

Od proleća prošle godine pojačano je nasilje između Izraela i Palestinaca.

Osamdeset šest Palestinaca ubijeno je izraelskom vatrom od početka ove godine, po podacima AP-a.

U isto vreme u palestinskim napadima na Izraelce je ubijeno 15 ljudi.

Izvor: Beta